Balatoni Limnológiai Kutatóintézet: nem a kékalgák voltak a felelősek a Somosi szabadstrand bezárásáért 

Váratlan és előre nem látható változások történtek a Balaton mikroszkopikus algavilágában 2024 év nyarán – olvasható a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet honlapján megjelent írásban.

A kutatóintézet munkatársai, Somogyi Boglárka és Vörös Lajos által közzétett információk szerint 2024-ben a megszokottól, az évtizedeken keresztül fennálló mintázattól eltérően alakult a Balaton lebegő mikroszkopikus algavilága. A Keszthelyi-medencében szép lassan, fokozatosan nőtt nyár elejétől az algabiomassza, míg a Siófoki-medencében kis késéssel, de hirtelen nőtt és augusztus végére az egész tóban kiegyenlítetté vált.  Eltűnt az évtizedek óta fennálló kelet-nyugat irányú növekedési grádiens, jelenleg nincs jelentős algabiomassza különbség a tó hossztengelyében. Ráadásul nemcsak a mennyiségi viszonyok, de az algaösszetétel is különösen alakult.  Amíg a tó nyugati területein a sok évtizedes tendenciával ellentétben nem a kékalgák, hanem a páncélos ostoros algák uralták az algaközösséget, addig a tó középső és keleti területein a fonalas nitrogénkötő kékalgák (cianobaktériumok) jutottak vezető szerephez.

Nem a kékalgák voltak a felelősek a Somosi szabadstrand bezárásáért

2024 augusztusában a Tihanyi-félsziget keleti partján lévő Somosi szabadstrandot a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály lezáratta, azonban ez egészen biztosan nem a kékalgák miatt történt. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet célzott, 10 mintavétel ponton végzett vizsgálata szerint a Tihany félsziget keleti partjainál az algabiomassza nem haladta meg a nyíltvízi értékeket, a Somosi szabadstrandon úgy az összes alga, mint a kékalga mennyiség kisebb volt, mint a tó nyíltvizében. Néha vagy ritkán előforduló, partközeli lokális algavirágzás sem fordult elő 2024 augusztusában ezen a tóterületen. A BLKI 2024-es mérései alapján a kékalgák sem Tihanyi-félsziget partjainál, sem a tó egyéb területein nem veszélyeztették az üdülővíz minőséget.

A vizsgálat további részleteiről itt lehet olvasni.