Nehéz, de eredményes évet zárt Zalaapáti (Keszthelyi TV)

A nehéz gazdasági helyzet ellenére is eredményes volt a keszthelyi járáshoz tartozó Zalaapáti az elmúlt évben. Sikeresen pályáztak járda- és útfelújításra, emellett az ismert és népszerű rendezvényeiket is meg tudták tartani. Nem maradt el az ifjú polgárok köszöntése sem. 2024-re is számos tervük van, és pályáznak is különböző támogatásokra – a Keszthelyi TV híradása szerint.

Zalaapátiban a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 1626 fő lakik. A lakosság száma növekszik, és magas a gyermekvállalási kedv. A település vezetése fontosnak tartja a szülők támogatását, ezért hozták létre 2008-ban a Zalaapáti Ifjú Polgára babakötvényt. Az önkormányzat évente kétszer köszönti a legifjabbakat, tavaly 16 újszülöttel gyarapodott a lakosság. Zalaapáti kis költségvetéssel gazdálkodik, ezért nagyon nagy segítséget jelentenek a különböző pályázati lehetőségek.

„Szociális település vagyunk, ezért mi csak pályázatokból tudunk megvalósítani. Örömmel mondhatom, hogy a Magyar falu program keretében elnyert források révén Zalaapátiban járdát és utat építettünk. Nemcsak felújítottunk, hanem építettünk is. Településünk északi részén, Bókaháza felől, ahol még szilárd burkolatú út nem volt, és az elkövetkezendő időszakban ez a pályázati lehetőség, ez a támogatás a magyar kormánytól nem jönne a kistelepülések részére, akkor nem lehetne, nem tudnánk megvalósítani”

– tájékoztatott Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere.

Zalaapáti 29 millió forintot nyert az utcarész aszfaltozására. A szilárd burkolat mellett védőkorlátot is építettek a minél biztonságosabb közlekedés érdekében. 10 millió forintot nyertek járdaépítésre. Ebből csaknem 500 méter hosszon épült új járda a Jókai utcában.

A település leglátogatottabb programja a Katonadal Fesztivál. A rendezvénytér színpadán ilyenkor egymást váltják a dalkörök. Emellett kitelepül a Magyar Honvédség és több katonai hagyományokat őrző egyesület. Több kulturális csoport működik Zalaapátiban, akik viszik a település jó hírét. A Boróka Néptáncegyüttes immár húsz éve tevékenykedik a községben. Szintén két évtizedes jubileuma volt tavaly a Capella Kamarakórusnak, illetve a Harmonika zenekarnak. 2024-re is vannak tervei az önkormányzatnak, már több elnyert pályázatuk van.

„Az év során – szintén Magyar falu program keretében – a település központjában járdafelújítást fogunk eszközölni 9,5 millió forintot nyertünk rá. Ezen kívül pedig a Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatra egy Szent Kristóf szobrot faragtatunk, és Szent Kristóf az utazók védőszentje, ünnepnapján, nyár derekán, közepén fogjuk ünnepélyes keretek között felállítani a Szent Kristóf szobrot a központi buszmegállónknál”

– tette hozzá a polgármester.

Várják továbbá a vis maior pályázat elbírálását, amelynek keretében rézsűt és belterületi hegyi utakat újítanának fel. A Magyar falu programban közösségi színtér kialakítására pályáztak. Ez kulturális, illetve szociális helyiségként funkcionálna.A tavalyi évben új ellátási formát hoztak létre az egykori Boróka Otthonban lakó pszichiátriai betegeknek. Az öt, egyenként 200 négyzetméteres lakóingatlanokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság építette, a telket az önkormányzat bocsátotta rendelkezésükre – Keszthelyi TV híradása szerint.