Negyvenöt millió forintból tervezi fejleszteni strandját Alsóörs (veol.hu)

Az elmúlt idegenforgalmi szezont sikeresnek ítélte meg Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, hiszen a vendégéjszakák száma több mint 10 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, ráadásul a strandi bevételek is jól alakultak. Idén látványos, 45 millió forintos költségvetésű strandfejlesztéseket tervez a Balaton parti település.

 

– A turisztikai bevételeinket hagyományosan visszaforgatjuk ebbe az ágazatba, melynek fontos eleme a strand, amelyet nyaranta 150 ezren keresnek fel. Korábban is arra törekedtünk, hogy fürdőtelepünk minél inkább családbarát legyen, fejlesztéseink továbbra is erre irányulnak – hangsúlyozta a polgármester.

Alsóörsön már tavaly ősszel megkezdték az idei szezonra való felkészülést. A régi járda egy részét letérkövezték. Az önkormányzat bízik egy 45 millió forintos strandprojektről szóló pályázat elnyerésében, amelynek benyújtásához nagy segítséget kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. A község első embere reméli, hogy már a szezon elején látványos fejlesztések valósulnak meg a strandon.

A tervek szerint nyár elején a meglévő játszótér helyén egy új szerkezetű, modern, az európai normáknak megfelelő játszótér épül 22 millió forintért. Egy része akadálymentes lesz, így a mozgássérült gyermekek is használhatják. Ősszel megújulhatnak a sétányon az üzletek, melyek sokkal komfortosabbá válnak. A büfék előtti füves részt letérkövezik, így kulturáltabb körülmények között étkezhetnek majd a vendégek. Ezen kívül új kabinokat is kialakítanak. A virágosítás, parkosítás, karbantartás a strandon már elkezdődött.

Hebling Zsolt megjegyezte, hogy amint beköszönt a jó idő, a strandot kinyitják, de májusban még nem szednek belépőt. Nagyon sok rendezvény, esemény lesz a fürdőtelepen, köztük a Pannon Várszínház előadása, és különböző családi programok.

A polgármester beszélt arról is, hogy a strandjegyek áráról még nem döntöttek. Előfordulhat némi emelkedés, hiszen évek óta nem változott a belépők ára. A parkoló továbbra is ingyenes lesz. Az idegenforgalmi adót 450 forintról 500 forintra emelték a környező településekhez hasonlóan. A strand előreláthatólag június elején nyit.