Negyedmillió kiscsukával gyarapszik a Balaton halállománya

Kétszázötvenezer kiscsuka kezdheti meg új életét ezekben a napokban a Balatonban – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Az előnevelt ivadékok oxigénnel felfújt, vízzel teli zsákokban érkeznek a telepítések helyszíneire, az északi és nyugati part nádasai elé, valamint a déli part befolyóihoz, ahonnan aprólékos munkával,  precízen elosztva kerülnek a csónakokból a tóba. “Egy-egy helyre csak 2-3 ivadékot érdemes kihelyezni, ezért az időigényes munkába a helyi horgászok is besegítenek. Nagy területen igyekszünk szétszórni a kis ragadozókat, hogy ne egymást találják meg, hanem az ilyenkor már kikelő keszegivadékot, és velük táplálkozzanak” – tette hozzá a szakember.

A csukaszaporítás a BHNP Zrt. tógazdaságaiban zajlik minden év tavaszán. Irmapusztán természetes úton szaporítják a csukákat, itt még februárban a jég alatt kezdődött el a kiscsukák élete, miután a csukapárok leívtak.  Buzsákon ellenőrzött keretek között, éppen a megfelelő időben fejik le a szaporító-anyagot, azaz az ikrát és a haltejet, majd keverik össze a későbbi sikeres szaporulat reményében.

A folyamat, azaz a megtermékenyített csukaikra élete Zuger-üvegekben folytatódik, ahol egy- két hét alatt függeszkedő lárvák alakulnak ki, majd további egy hét elteltével 3-4 centiméteres, már táplálkozni képes zsenge ivadékká cseperednek. Ebben a életszakaszban a kiscsukák étvágya olyannyira megnő, hogy saját fajtársaikat is  bekebelezik. A falánk kis kannibálok extrém esetben képesek mindössze néhány nap alatt akár lefelezni az állományt, ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek a mesterséges körülményekből szűrés után mihamarabb a Balatonba, illetve egynyaras nevelésre a tógazdaságba helyezzék őket. Ez az időszak éppen most jött el. A tóba kikerülő kishalak természetes táplálékául a keszegfélék ivadékai szolgálnak.

A csuka a Balaton leggyorsabban növekvő hala. A most kihelyezett halak októberre akár 35- 40 centiméterersre nőhetnek, de jövő tavaszra mindenképp fogható méretűek lesznek.

A BHNP Zrt. az éves halgazdálkodási tervének megfelelően idén is 250 ezer darab előnevelt csukával gyarapítja a Balaton halállományát. A témáról bővebben olvashatnak a társaság honlapján, a haltelepítési előrejelzések és beszámolók között.