Ne szakítsuk le a hóvirágot, bűncselekménynek minősülhet (veol.hu)

A vadon termő hóvirág, ami 2017-ben az év vadvirága címet is elnyerte jelzi a tavasz beköszöntét. Korábbi években a nőnapi köszöntések elmaradhatatlan kelléke volt, 2005 óta azonban már egyetlen egyed leszakítása miatt is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.


A hóvirág üde- és nedves lomberdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyó-menti ligeterdőkben található, így a Dunántúlon igen gyakori jelenség. Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke elmondta, a Bakonyban túrázva szinte biztos, hogy találkozunk a tavasz hírnökével, de a Balaton-felvidéken, Szentkirályszabadja környékén is nagyon sok van. Farkasgyepűnél például, ha a 83-ason autózunk, az ott húzódó gyönyörű erdő is csordultig van vadon termő hóvirággal.

 A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja szerint 2005 augusztusában a természetvédelmi törvény 2001-es módosítása értelmében a vadon élő hóvirág (Galanthus) „természetvédelmi szempontból jelentős növényfajjá” lépett elő, példányainak leszakítása tilos. A tilalom a virágon túl a föld alatt megbújó hagymára is érvényes, tehát nem kiskapu, ha csak a hagymát ássuk ki otthoni ültetés céljából. Az oltalom a hazánkban fellelhető mindhárom fajra vonatkozik. A Közterület Felügyelet közleményében figyelmeztet, mivel egy szál hóvirág esetében a büntetés akár tízezer forint is lehet, nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása – 100 ezer forint felett – már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető és büntethető.

Szalay Tímea hozzátette, erre a szabályozásra legfőképpen az emberi hozzáállás miatt volt szükség. – Leszedtük ezt a növényt, hogy a vázáinkban díszelegjenek, vagy ami még rosszabb, hogy pár lépés után eldobjuk őket. Az emberek mázsaszám gyűjtötték be a hóvirágot például kereskedelmi célból is, ennek kellett gátat vetni. Ez a szabályozás csak a vadon termő egyedekre érvényes, természetesen, amit az ember saját maga ültet a kertjében, azt nyugodtan leszedheti – tette hozzá a szakember.

Fontos tudnunk, hogy hagymája és föld feletti részei nem ehetőek. A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását. A hóvirágot Európa-szerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek.

Szalay Tímea hozzátette, ma már erősen benne van a köztudatban a tiltás, és az utcai hóvirág-árusoknak mára már nincs nyomuk – írja a veol.hu.