Navracsics: demográfiai válságban a Balaton

A területfejlesztésben az új fókusz a kis- és középvárosokra kerül, fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása. A Balaton komoly demográfiai válságban van, amivel szintén foglalkozni kell – egyebek közt erről beszélt Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy siófoki konferencián.

 

A miniszter a Biztonságban a Balatonon című konferencián tartott előadást, amit a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség szervezett.

Elmondta, hogy az átfogó cél, miszerint 2030-ra Magyarország kerüljön az öt legélhetőbb uniós ország közé, területfejlesztési szempontból azt jelenti, hogy a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell. Egyik fontos feladat ezen belül a vidéki népességmegtartás erejének fokozása.

–    Miközben jelentős előre lépések történtek az európai uniós tagságnak és az uniós forrásoknak köszönhetően, a regionális fejlettség szempontjából gyakorlatilag változatlanok maradtak a területi mintázatok – mondta.

 

Új fókusz

Dr. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a területfejlesztési politikában a jövőben az új fókusz a kis és középvárosokon, illetve azok térségén lesz, valamint a térségi együttműködésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Felidézte, hogy az elmúlt 10-15 év fejlesztéspolitikája egyrészt a megyeszékhelyekre, másrészt a falvakra koncentrált. Ez egyfelől nagyon sikeres volt, de az árát a kis- és középvárosok, járásszékhelyek fizették meg, amelyek bár bizonyos szintű térségi feladatellátó szereppel is bírnak, nem kapták meg ehhez a szükséges támogatást – mondta.

 

A Balaton-régió egyik legnagyobb problémája

A jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt – beszélt a miniszter egy másik fontos célkitűzésről. A Balaton-régió mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van – tette hozzá.

A belföldi vándorlás, amit a koronavírus járvány fokozott, és az online munkavégzés előretörése nagy népességgyarapodást hozott az üdülőrégióban, ez azonban nem fiatalította a lakosságát – magyarázta. Ennek oka a magas ingatlanárakban keresendő, „ami a fiatalokra mért halálos csapás” – fogalmazott. Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája – tette hozzá.

Mint kifejtette, mindez azt jelenti, hogy a budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is – tette hozzá.

 

„Magyar Florida” legyen a Balaton, vagy megőrizzük lakóhelyként?

Beszélt arról is, hogy az üdülőrégióban a közszolgáltatásokat is fejleszteni, a lakosság számára elérhetőbbé kell tenni. Megvitatandó kérdés az, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak – fogalmazott a miniszter.

Hangsúlyozta, ő azon az állásponton van, hogy meg kell tenni minden erőfeszítést a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére. „Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként, vagy üdülőhelyként kezeljük” – fogalmazott. Éppen ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek tájazonosak és az itt élők egyetértésével találkoznak – mutatott rá.

 

Új szolgálati lakások, mint fejlesztéspolitikai eszköz

Dr. Navracsics Tibor kitért arra is, hogy ebben a munkában nagy szerepe van és lesz a helyi fejlesztési tanácsnak, amellyel együttműködik a tárca a most induló, 5 milliárd forintos kerettel rendelkező balatoni szolgálati lakás-fejlesztési programban is. „Én abban bízom, hogy ez rendkívül sikeres lesz, és ezzel példát tudunk állítani más térségek elé is, hogy megoldható egy demográfiai probléma a fejlesztéspolitikai eszköztárral” – fogalmazott a miniszter.