Naperőművek épülnek Veszprém megyében (veol.hu)

Az MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épít európai uniós társfinanszírozásban. Veszprém megyében Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán és Veszprémben létesülnek naperőművek.


 Az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja keretében, az E.ON észak-dunántúli áramszolgáltatói területén megvalósuló KEHOP projekt nyitórendezvényét a veszprémi városházán tartották. Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Nyugat- és Közép-Dunántúl régiókat érintő projekt teljes beruházási költsége 5,9 milliárd forint.

Az MVM Hungarowind Kft. összesen 21 darab 0,5 megawatt beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épít a térségben. A naperőművek tervezett helyszínei a régióban: Bicske, Bodajk, Csorna, Csókakő, Fertőszéplak, Győrvár, Kajárpérc, Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü, Várpalota, Veszprém és Zalaegerszeg. Ezek az erőművek összesen, átlagosan 13,2 gigawattóra villamosenergia-termelésre lesznek képesek évente. Ez a mennyiség több mint 5000 háztartás éves villamosenergia- szükségletét fedezi.

Ezzel párhuzamosan, éves szinten mintegy 13 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy Veszprém az elsők között volt azon magyar városok sorában, akik energiastratégiát alkottak.

– Mi az európai uniós projektek és a Modern Városok Program összeállításakor is nagyon komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy a megújuló energiákat minél inkább hasznosítsuk és a város szén-dioxid-kibocsátását minél inkább csökkentsük. Jó látni azt, hogy ebben a gondolatban nem vagyunk egyedül, és egy olyan nagy társaság, mint az MVM, a partnerünk – fogalmazott a polgármester, aki köszönte az állami vállalatnak, hogy a gazdasági megállapodás mellett a város kulturális életében is jelentős szerepet vállal mint a VeszprémFeszt egyik fő támogatója.

A projektindítón elhangzott az is, hogy a 21 naperőműből nyolcat üzembe is helyeznek ez év végéig, a fennmaradó 13 erőmű 2019 első felében kezdi meg a működését. A naperőművek zajtalanul, tisztán, károsanyag-kibocsátás nélkül termelnek majd energiát, hozzájárulva ahhoz, hogy zöldebb legyen a jövőnk – írja a veol.hu.