Nálunk is tesztelték az életmentő megoldást (mmonline.hu)

Magyarországon először a Balaton-felvidéken volt alkalma kipróbálni a Vodafone és Nokia mérnökeinek a Nokia Saving Lives megoldást, ami lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetben a leggyorsabban és leghatékonyabban nyújtsanak segítséget a szakemberek.

A megoldás keretén belül létrehozott ideiglenes 4G hálózathoz kapcsolódó drónok segítségével ugyanis pillanatok alatt láthatóvá válik, hogy hol és milyen jellegű segítségre van szükség.

Katasztrófahelyzetben emberi életek múlhatnak a gyors reagáláson. Hatalmas kihívás továbbá a helyszínre érkező mentőalakulatoknak, hogy pontosan láthassák, merre kezdjék meg a munkát, ám ez a probléma a jövőben megoldódni látszik.

A projekt célja, hogy új technológiák alkalmazásával hatékonyabb megoldást nyújtson a katasztrófa sújtotta területek feltérképezésében. A megoldás alapját a az a „hátizsák-méretű” 4G mobil hálózat jelenti, amelynek segítségével percek alatt lehet 4G hálózatot létrehozni. A megoldás fontos részét képezik a hálózathoz csatlakozott drónok, amelyekre nagy felbontású kamerát, vagy a látási viszonyoktól függően például hőkamerát szerelnek a túlélők keresésére. Ez a nehezen megközelíthető, vagy különösen szennyezett területeken nyújt igazán nagy segítséget és a mentési munkálatok hatékonyabb megszervezését segíti elő.

További részletek ITT.