Nagyvárosias lakónegyed épülhet Zamárdiban, tiltakoznak a civilek (Építész Fórum)

Zamárdi önkormányzata hivatalos oldalán arról tájékoztatott, hogy elkészült a város településrendezési eszközeinek módosítása, ami a kiemelt fejlesztési területté nyilvánított 3604/3, 3613/6, 3616/1 és 3616/2 helyrajzi számú ingatlanokra vonatkozik. A csatolt dokumentumok szerint egy nagy volumenű fejlesztésről van szó, ami egy hatalmas terület nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása révén valósulna meg lakóépületek és szálloda építésével A tiltakozás szinte azonnal megindult, erről ebben a cikkben számolunk be. 

(Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.)

A több mint 300 oldalas anyagot az önkormányzat honlapján lehet tanulmányozni. A dokumentumban egy nagy volumenű fejlesztésről írnak részletesen, ami egy hatalmas terület nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása révén valósulna meg lakóépületek és szálloda építésével. Megtalálhatóak benne a látványtervek is (ezeket cikkünk galériájában is meg lehet tekinteni), ugyanakkor azt is írják, hogy jelen tervfázisban részletes építésztervek és kiviteli tervek még nem állnak rendelkezésre – írja az Építész Fórum.

Az érintett területen, a Szent István út mindkét oldalán nagy kiterjedésű kempingek, nyaralók találhatóak. A dokumentumban úgy fogalmaznak:

“Településképi szempontból kiemelt jelentőségű területek ezek, hiszen az ebből az irányból érkezőket itt érik az első benyomások a településsel kapcsolatban. Az úttól délre eső, közel 12 hektáros területen a fejlesztők Zamárdi új nyugati városkapuját álmodták meg, ami kiterjeszti és egyben tehermentesíti a jelenlegi városközpontot.”

A beépítést így ismertetik összefoglalóan:

“A terület központjában intenzívebb beépítésű, igazi városi alközpontot tervezünk, éttermekkel, kávézókkal, szolgáltatásokkal, sétányokkal, nagy vízfelületekkel, szökőkutakkal és rengeteg fával, zölddel kialakítva. A központ déli részén 72 szobás, négycsillagos konferencia és wellness hotel fog megvalósulni. A központtól keletre és nyugatra szimmetrikusan elhelyezkedő, lazább beépítésű, nagy zöldfelületekkel, medencékkel, spotpályákkal ellátott lakó- és pihenőövezetet alakítunk ki. A Szent István utca mentén, de az utca vonalától visszahúzva, alacsonyabb, pince + földszint + 3 szint + tetőszintes lakóépületek, míg az úttól távol, magasabb, pince + földszint + 5 + 2 tetőszintes társasházak épülnek. A magasabb épületek előnye egyrészt, hogy a terület beépítettsége alacsonyabb tud maradni ahhoz képest, mintha több alacsony épületet helyeznénk el, másrészt a magasabban lévő lakásokból egyedülálló panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére, valamint a Tihanyi-félszigetre.

A fejlesztés 756 db lakóegység és az ezekhez kapcsolódó üzletek, szolgáltatások kialakításával számol, továbbá a turisztikai, pihenési rendeltetéshez kapcsolódóan sport és rendezvényi funkciók megvalósítását is magában foglalja. A területen megvalósul 8 db teniszpálya, 8 db strandröplabda pálya, valamint 4 db strandfoci pálya. A tervezett 8 db fürdőmedence összes felülete közel 1500 m2, míg a központi területen tervezett látványmedence több mint 500 m2 vízfelülettel rendelkezik. A tervezett lakások 25%-a 2 szobás, 60%-a 3 szobás és 15%-a 4 szobás lesz. A terezett funkciókhoz a parkolók jelentős részének elhelyezése a pinceszinten tervezett, a 270 db felszíni mellett 982 db pincei parkoló fog létesülni. A pinceszintek úgy lesznek a jelenlegi terepbe süllyesztve, hogy a terepszint alatti vízmozgásokat ne akadályozzák.

A beépítés kortárs építészeti megjelenésével hozzájárul Zamárdi urbanizációjához, valamint a Balaton déli parti települések között betöltött pozíciójának erősítéséhez. (…) A környezet alakításánál a meglévő értékes növényállomány lehetőségekhez képest maximális megóvása mellett, új háromszintes növényállomány telepítése tervezett.”

A partneri véleményezésre szánt tervezet több platformon is tiltakozást váltott ki. Egyebek mellett indult egy online petíció is, amit a Zamárdi Civil Összefogás jegyez.