Nagyüzem az első hosszú hétvégén Nagyvázsonyban

Mozgalmas volt az év első hosszú hétvégéje Nagyvázsonyban, komoly bevételt termelt a vár és bemutatkozott az első hosszú hétvégén Gedeon is. A Kinizsi vár jegybevétele meghaladta az egymillió forintot, de jól hozott a konyhára a parkoltatás és a elektromos busz is, ezekből  110.000 forint bevétele származott a településnek – olvasható Nagyvázsony honlapján.

Nagypénteken megújult és helyi termékekben bővelkedő kínálattal nyitott a vár melletti ajándékbolt és első alkalommal indult el hosszú hétvégi (egyben nyári szünet minden napjára is érvényes) menetrenddel Gedeon, a település E-busza külön díjszabással. A buszt társadalmi munkában Fábry Szabolcs és Zékány Zsolt nagyvázsonyi településvezetők vitték ezen a napon.

Nagyszombat és Húsvétvasárnap volt az igazi nagyüzem a településen. A Schumacher-házban (Szabadtéri Néprajzi Múzeum) az első napon nagyon sok turista volt kíváncsi a község múltjára. Feltűnően sok volt a családos vendég is, hiszen a kisgyermekek számára Marika néni tojásfestő programot szervezett a múzeum kis épületében, a rézműves-műhelyben. Mindeközben a Kinizsi Várban tojáskeresésre invitáltak kicsiket és nagyokat.

Húsvéthétfő csendesebben telt a településen. De csak a turizmus szempontjából. Sok vendég azonban örömmel tapasztalta, hogy a helyi fiatalok őrzik a hagyományokat. Több csoport (néptáncosok, hagyományőrző fiatalok) szervezetten látogatták a lányokat, asszonyokat, de a néprajzi múzeumban sem maradt el a locsolás.

Jól vizsgázott a parkolási rendszer és az elektromos busz is a hosszú hétvégén. Ez utóbbit a nagyvázsonyiak és az ünnepre érkező családtagok is szívesen használták – számolt be a település hivatalos portálja.