Nagyon beindult a Balaton szeptemberben (mfor)

A kedvező időjárás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy szeptemberben nagyon megugrott a balatoni vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest.

Szeptemberben jelentősen nőtt a tóparti forgalom. A megugró vendégéjszakák száma elsősorban a belföldi turistáknak köszönhető, akik általában is jelentős számban keltek útra az első őszi hónapban.

Az erős szeptemberi számokban feltételezhetően két dolog is jelentős szerepet játszott: az egyik a kifejezetten meleg idő, így valószínűleg sokan indultak el hétvégenként és töltöttek néhány napot a magyar tenger partján. Emellett vélhetőleg az is kifejezetten sokat dobhatott a statisztikákon, hogy szeptember első két napja hétvégére esett, így akik az utolsó percig kihasználták a nyári szünetet, azok hozzájárultak a növekvő vendégéjszakák számához.

 

Nekünk a Balaton a Riviéra

Ami a konkrétumokat illeti, szeptemberben 3,1 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma, úgy, hogy a a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,5 százalékkal mérséklődött. Értelemszerűen így a belföldi vendégek által eltöltötteké ugrott meg, 7,9 százalékkal nőtt az eltöltött éjszakák száma előző év azonos időszakához képest.

Annak ellenére, hogy a külföldi vendégek kevesebb éjszakák töltöttek itt, a számuk minimális arányban, 0,8 százalékkal emelkedett, és megközelítette az 560 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót és a szállodák kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldiek számára – a nyári hónapokat kivéve – jellemzően Budapest a legfontosabb célpont, nem volt ez másképp most sem. A vendégéjszakák több mint felét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

A visszaeső külföldi forgalmat jócskán ellensúlyozták a hazai turisták. A belföldi vendégek száma 7,7 százalékkal bővült, és meghaladta az 540 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt, megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

Érdemes ismét leszögezni, hogy a növekvő idegenforgalom ezúttal is megerősíti az életszínvonal növekedését, hiszen a hazai turisták számottevően növelték az egy évvel korábbiakhoz képest a költéseiket. Ezt pedig döntően saját forrásból oldották meg, hiszen a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok csak 2,1 százalékkal költöttek többet, igaz így is közel 1,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken ilyen módon. Ennek az összegnek a nagy része, mintegy 1 milliárd forint a szállodákban realizálódott.

 

Visszaesés az európai turistáknál

Az adatsorokat böngészve olyat láthatunk, amire évek óta nem volt példa, vagyis a legnagyobb küldő országok (Ausztria, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Oroszország) esetében egyik desztinációból sem volt növekedés. Egyedül a brit turistáknál mért a KSH stagnálást, a másik négy országból érkezők viszont szeptemberben kevesebb vendégéjszakát töltöttek nálunk.

Érdekesség, hogy említésre méltó növekedés csak a régiós országokból érkezőknél volt, így a lengyel, a román és az ukrán állampolgárok esetében mértek pozitív változást a statisztikusok.

Az európai turisták visszaesését a más kontinensről érkezők tudták ellensúlyozni. 10 százalék feletti volt a növekedés az ázsiai vendégek esetén, ezen belül ezt az arányt is jócskán felülmúlva emelkedett a kínai turisták száma. Hasonló pozitív folyamatok zajlottak az Észak-Amerikából érkezőknél is, itt az Egyesült Államokból érkező turistáknál volt 10 százalékot meghaladó az itt töltött vendégéjszakák száma – írja az mfor.hu.