Több nagyreményű ifjú tehetség egy veszprémi egyesületben

A magyar atlétika sportegyesületei között a 2017-ben alakult, a sportoli vágyókat óvodás kortól fogadó veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesület (SVSE) atlétái kiemelkedő sikerekkel szerepeltek a magyar és nemzetközi megmérettetéseken. Az egyesület három ifjú tehetségének; Varga Grétának, Molnár Attilának és Kéri Bettinának eredményeit már a nemzetközi porondon is figyelemmel kísérik. Mindhárman országos csúcstartók.

Az igen szép eredményeket felmutató sportegyesület beszámolója a legjobb sportolóiról, szerepléseikről és eredményeikről:

Tavaly júliusban Varga Gréta és Molnár Attila képviselhette egyesületét, Veszprémet és Magyarországot Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban megrendezett Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). A 14-18 év közötti fiatalok fontos állomása ez a jövőjükre nézve, hisz több EYOF résztvevő vált később olimpiai bajnokká, olimpikonná. A versenyen ötven ország, tíz sportág versenyzői mérhették össze erejüket. Magyarországot 16 atléta képviselte.

 

Gréta

Az országos csúcsot futó Varga Gréta (Fotó: Berényi Ibolya)

Gréta 2000 m akadályfutás szintteljesítésével juthatott ki az Ifjúsági Olimpiára. Felkészülése az év során töretlen volt. Ekkor az európai ranglista második helyén állt. A mezőny fiataljának számító akkor 15 éves ifjú tehetség, nagyszerű versenyzéssel a második helyen ért célba.

Gréta az év második felére is meglepetéseket tartogatott, hiszen a balatonkenesei lány decemberben Portugália fővárosában, Lisszabonban megrendezett Mezeifutó Európa Bajnokságon a 20 év alatti korcsoportban (U20) 15 évesen(!) a kiváló 7. helyezést érte el, ezt külön kiemelte az angol nyelvű élő közvetítés során a riporter! A kommentátor hozzátette, hogy vigyázzanak ezzel a kislánnyal, még nagy jövő áll előtte.

2020 első versenyén pedig Gréta ifjúsági országos csúcsot futott. Az SVSE középtávfutónője Pozsonyban 1500 méteren állt rajthoz, 16 esztendősen a felnőttek között. 4:24.00-s ideje pedig több mint két másodperccel jobb az előző rekordnál.

Legutóbb a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Nyílt Fedettpályás versenyén 2020. február 9-én 3000 m síkfutásban U20-as és U18-as országos csúcsot futott. Eredménye 9:28,40.

Varga Gréta Barbara 2003. december 19-én született. A családjával Balatonkenesén él. Általános iskolai tanulmányait a Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskolában végezte. Gréta néhány évvel ezelőtt egy megyei diákolimpiai versenyre érkezett Veszprémbe, ahol Tóthné Stupián Anikó, aki jelenleg az SVSE elnöke, vezetőedzője ekkor látta először versenyezni az akkor még csak 12 éves Grétát. Mint kiderült Gréta ekkor nem sportolt még sehol, így az edzőnő meginvitálta az akkori csoportjába. Néhány hét elteltével jelentkezett is edzésre. Az hamar kiderült, hogy a rendkívüli tehetség ahhoz, hogy szervezett edzéseken tudjon részt venni vállalnia kell az utazás nehézségeit. A heti több alkalommal megtartott edzésekre Balatonkeneséről kellett a megyeszékhelyre utaznia és vissza. Már ekkor komoly célokat tűzött ki maga elé. Szülei támogató hozzáállása és segítőkészsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az általános iskolás évei alatt megfelelő számú edzéseken, versenyeken részt tudjon venni. 2018-ban a Vetési Albert Gimnáziumban kezdte meg tanulmányait.

Tavaly elnyerte az év Legeredményesebb Ifjúsági Lány versenyzője címet a Magyar Atlétikai Szövetségtől. A Megyei Diáksport Szövetség pedig a jó tanuló jó sportoló díjat is megkapta. Az év végén pedig Veszprém megye legjobb ifjúsági sportolója díj is az övé lett.

 

Attila

Balról Molnár Attila (Fotó: SVSE)

Molnár Attila szintén részt vett a Bakuban megrendezett Ifjúsági Olimpián 400 m-en, ahol a kiváló harmadik helyezést érte el és a svédváltó tagjaként döntőt futhatott a csapattal. 2019 év folyamán Attila remek eredményekkel büszkélkedhet: országos csúcsot futott a sprintváltó tagjaként.

Attila 2015-ben vett részt az atlétikai diákolimpiai országos döntőjében, ahol akkor második helyezést ért el. Később ősszel ellátogatott Veszprémbe az atlétika pályára, ahova apukájával érkezett. Valószínűleg nagyon megtetszett neki a versenyzés és gyakorolni szeretett volna. Edzője szintén Tóthné Stupián Anikó ekkor látta meg őt először. Attila szintén 12 évesen csatlakozott jelenlegi edzőjéhez, csoportjához.

A remek sportember 2020 első versenyén Pozsonyban megjavította egyéni csúcsát 300 m-en.

A balatonfüredi sportoló jelenleg szintén a Vetési Albert Gimnázium tanulója. Az EYOF helyezéséért Balatonfüred Város Önkormányzata ünnepélyes keretek között köszöntötte.

Molnár Attila 2002. január 17-én született. Attilának szintén komoly céljai vannak az atlétikával. Tehetsége hamar megmutatkozott. Céltudatos, szorgalmas versenyző. 2019 év folyamán megkapta a Megyei Diáksportszövetség jó tanulója jó sportolója díját, és teljesítményéért Veszprém megye legjobb ifjúsági sportolói címét kapott.

 

Bettina

Kéri Bettina (Fotó: SVSE)

A fiatal egyesület harmadik országos csúcsát pedig Kéri Bettina a 4×100 m-es női utánpótlása atlétahölgy futotta a váltó tagjaként. Ez a remek váltó az Európa bajnokságon 9. helyen zárt.

Bettina ezzel a remek eredménnyel elnyerte Veszprém megye legeredményesebb junior sportolói díját 2019-ben.

Kéri Bettina 1997. február 5-én született. Jelenleg a Pannon Egyetem mester szakát végzi, miközben idei első fedettpályás versenyén 60 m síkfutásban megjavította egyéni csúcsát.