Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet (tvkeszthely.hu)

Nagy károkat okoz a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet. A külföldi vadászok hiánya és a vadhús árának csökkenése is jelentős bevételkiesést jelent az ágazatnak. A kijárási korlátozások idején komoly nehézségekkel járt az egyéni vadászatok szervezése. A szakemberek szerint ha az őszi szarvasbőgésről is elmaradnak a jól fizető, külföldi vadászok, az több vadgazdálkodónak anyagi csődöt jelenthet.

Április 15-től kezdődött el az őzbakszezon. A vadgazdálkodóknak ez az év első jelentős bevételi forrása. A társaságok május első feléig meg szokták lövetni az őzbakból származó árbevételük kétharmadát. Ezek szinte teljesen elmaradtak a járványügyi helyzet miatt. A jól fizető külföldi vadászok nem jöttek, a hazai piac pedig elenyésző. Zala jelenleg a legkevésbé veszélyeztetett megyék közé tartozik, mert kisebb arányban sújtja a megyét az őzbakvadászatból elmaradt árbevétel – mondta el televíziónknak a kamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke. Nádor László szerint a megye vadgazdálkodói szempontjából a fő kérdés, hogy mi lesz ősszel, a szarvasbőgés idején.

„Ha a szeptemberi szarvasbőgéssel kapcsolatos szarvasbika vadászatra is ugyanaz lesz érvényes, mint most az őzbakra, akkor a zalai vadgazdálkodóknak is jórészt anyagi csődöt jelenthet majd. Már most is hallani olyat, hogy több olyan visszatérő vadászvendég mondott le vadászatot őszre, szarvasbőgésre vonatkozóan is, akik rendszeresen ide jártak. A vadászok is sokfélék, van aki azért nem jön, mert tiltva van, van aki akkor sem jön, ha már nem lesz tiltva, mert fél. Nem lehet tudni, mi lesz ennek a vége” – nyilatkozta dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Az elhúzódó koronavírus-járványnak várhatóan komoly negatív gazdasági hatása lesz a magyar vadgazdálkodási ágazatra. A vadkárveszély elhárítása is kiemelt feladat, amit a kijárási korlátozások alatt nehezen oldottak meg a vadászok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április elején megjelent elemzése szerint a bérvadászok elmaradása mellett a vadhús értékesítéséből származó bevétel kiesése is komoly gondokat jelent.

Luzsi József, a NAK alelnöke: „Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a vadhús ára is jelentősen csökkent a kiviteli lehetőségek alapján. Itt mintegy 40 százalékkal esett a vadhúsnak az ára, ami tovább nehezítette a vadgazdálkodóknak a dolgát, mert a vadhúsból történő árbevételük is jelentősen kevesebb lett.” 

A vadhús értékesítését az afrikai sertéspestis jelenléte is nehezíti. Sok esetben nem fedezi a vadászati költségeket a vadhúsból származó bevétel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke hozzátette, remélhetőleg az őzek nyár végi üzekedése során terítékre kerülhetnek a trófeás vadak és szarvasbőgésre is megjelenhetnek majd a külföldi vadászok. A NAK szerint nagyon takarékos, mértéktartó gazdálkodást kell folytatni a vadászatra jogosultaknak – a Keszthelyi TV híradása szerint.