Nagy hangsúlyt fektetnek az aktív turizmusra Gyenesdiáson

Idén sem maradnak újdonságok nélkül Gyenesdiás látogatói, valamint az ott élők. A Nyugat-Balaton aktív és családbarát üdülőfalujának kiemelt programjait, újdonságait a helyi turisztikai  iroda munkatársai gyűjtötték csokorba.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a tavaszi és őszi időszak vonzóbbá tételéhez folytatja az aktív turizmus erősítését. Ennek keretében folyamatban van a Keszthelyi-hegység túraútvonalait jelző tájékoztató táblák felújítása, pótlása. Weboldalukon túratippekkel, leírásokkal segítik a tervezést, melyeket relive videókkal színesítenek (a Relive a túrázás közben készített fotókat fésüli össze térképes adatbázissal és egyéb adatokkal, a végeredmény pedig egy 3 D-s videó – a szerk.). Legkeresettebb túrájukhoz, a családi útvonalhoz külön térkép készül. Új lehetőségként vezetett túrákhoz lehet csatlakozni, kevésbé ismert útvonalakat is érintve. Aki szívesen csatlakozna, keresse a meghirdetett időpontokat.

Az Önkormányzat, illetve a Forrásvíz Természetbarát Egyesület gondozásában a hegylábi bevezető utakhoz tájékoztató táblák kerülnek ki, megújul a Dolomit-tanösvény, illetve elkészül a Forrás-tanösvény is.

A természetjárást, aktív kikapcsolódást, kalandjátékot, családi élményt ötvözve alakítják ki legújabb terméküket, melyről a későbbiekben adnak hírt.

A település különböző pontjain, strandokon, játszótereken, Kárpáti korzón található foglalkoztató táblák (pl. „memória”, „találd ki!”, „tili-toli”) a gyermekek/családok számára tartalmaznak játékos feladatokat, illetve edukációs tartalmakat. A 2013-ban kihelyezett foglalkoztató táblákat szezonkezdésig felújítják, tartalmilag frissítésre kerülnek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség az idei évben is támogatja a strandok fejlesztését, ami a település mindkét családbarát strandját érinti. A Gyenesi Lidóstrandon újdonságként napozóstég létesül, míg a Diási Játékstrandon bővítésre kerül a meglévő stég. Mindkét strandon családbarát WC kerül kialakításra, továbbá a zöldterület megújítása is folytatódik.

Év elején megnyitott a Balaton régió legmodernebb technikával ellátott, 2 termes, összesen 420 férőhelyes mozija Gyenesdiáson. A Liget Plex Cinema egész évben, a hét minden napján várja a filmrajongókat, a klimatizált termek akár forró nyári napokon, akár esős időben is kiváló programlehetőséget nyújtanak.

A garantált programok között további újdonság, hogy újra látogatható a gyenesdiási antikkályha magángyűjtemény, ahol csodálatos vaskályhákat és használati tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők – olvasható a gyenesdiási turisztikai iroda közleményében.

Az idei évben több nagyobb rendezvény is lesz a megszokottakon túl. A Diós települések nemzetközi találkozóját július elején a Gyenesdiási Keszegfesztivál keretében tartják idén, idén is lesz GYÖNGY, vagyis Gyenesdiási Önkéntes Gyógyító Napok Első alkalommal rendezik meg a Balaton Quad Fesztivált, és több neves sportesemény is érinti a települést ( Giro d’Italia, My 575 Challenge, Lepke teljesítménytúra, Vadlán Ultra Trail).

Egy egész évet felölelő lakossági szemléletformáló programsorozat is zajlik Gyenesdiáson, melynek legfontosabb célja, hogy az egész éven át zajló rendezvényekbe kapcsolódva javítsanak a lakosság környezetbarát viselkedésén a Gyenesdiás a klímatudatosság útján elnevezésű projekt keretén belül.