Nagy Bálint: “A célok ugyanazok, a munka zajlik” (Balatoni Krónika)

Keszthelyt egy sokkal dinamikusabb, lendületesebb várossá kell tenni, kihasználva minden adottságát, a földrajzi, épített és kulturális örökségét. Ennek eredményeként, a szükséges stratégiákat megalkotva hazai és nemzetközi tekintetben is méltóbb helyre kell kerülnie Keszthelynek – véli Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.  Hangsúlyozta: az idei évet jelentősen meghatározta a járványhelyzet, de nincs az a vírus és gazdasági válság, ami megváltoztathatná a kitűzött, Keszthely fejlesztésével, jövőjével kapcsolatos céljaikat.

A célok meghatározásánál lényeges, hogy ne önkormányzati ciklusokban, hanem közép- és hosszú távon gondolkodjunk a város jövője tekintetében, egyeztetve, egyetértésben a keszthelyi emberekkel.  Igaz ez a turizmusra, ami eddig is a város meghatározó ágazata volt, s annak kell lennie a jövőben is. Ez egy olyan terület, ahol bőven akad tennivaló.

– fogalmazott a Balatoni Krónikának Keszthely polgármestere.

Nagy Bálint szerint az elmúlt hosszú évekből eredően vannak olyan hiányosságok, amiket le kellett, illetve le kell dolgozni. Az első és legfontosabb teendő volt, hogy Keszthely meghatározza, milyen szerepet szán magának turisztikai értelemben.

Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy – kulturális turizmusra építve, bevonva minden, az ágazathoz kapcsolódó közösségi teret – olyan csomagot tudjunk kínálni mind az itt élő emberek, mind a vendégek számára, mely vonzóvá teszi Keszthelyt. Az út nehéz, járványhelyzet és gazdasági válság nélkül is nehéz lenne. De ha azt vesszük alapul, hogy a nyári szezonban mennyien látogattak Keszthelyre, s milyen minőségi attrakciókat kaptak a várostól, akkor nyugodtan mondhatom: jó az irány.

– fejtette ki.

A polgármester programjában kiemelt helyen szerepelt a környezetszépítés és a városkép rendbetétele. Szerinte az elmúlt jó húsz év hiányosságait e területen is pótolniuk kell, ezt a munkát nem lehet egy év alatt elvégezni. Beszélt arról is, hogy egy nagyon lelassult, túlzottan bürokratikus rendszert örökölt meg. Az átvilágítások után az átalakítás ez évben folyamatos volt, több intézmény- és cégvezetőtől is meg kellett válni annak érdekében, hogy eredményesebbé, hatékonyabbá váljon a munka. Az átalakítások a terveik szerint jövő év tavaszára
lezárulnak.

Nagy Bálint szerint a közterületek, zöldterületek állapotában komoly elmaradások voltak. Kifejtette: az itt lakók, az ide érkezők, a város megítélése szempontjából lényeges, alapvető fontosságú a rend és a tisztaság, s mindegy, hogy milyen tulajdonú területről van szó. A környezetvédelem szintén kiemelt terület, számos intézkedés történt. Példaként említette a klímastratégia elkészültét, a zöldterületté nyilvánításokat, az állat- és madárvédelmet, a zöld értékek megóvását.

A polgármester hozzátette: több pályázati beruházás megvalósult (ipari park-fejlesztés, B+R parkoló), jelenleg több nagyprojekt fut.
Az óvodabővítés kivitelezése a vége felé jár, jelenleg a Zöld város beruházás előkészítése zajlik.

A rendezvények Keszthelyen is szünetelnek, Nagy Bálint azonban azt mondja, a közösségi élet segíti a nehézségek leküzdését. A polgármester bízik abban, hogy jövő évben már közösségépítő rendezvényeik is lehetnek, amelyek erősítik az összetartozásukat.