Nagy a bizalom a Magyar Honvédség iránt (honvedelem.hu)

A jelenkor 15-20 évesei 67 százalékban Magyarországon képzelik el a jövőjüket, és ennek a tendenciának az egyik oka a hazaszeretet – hangzott el a honvédelmi nevelésről szóló kétnapos konferencián Balatonakarattyán. “A sporton keresztül is szeretnénk közelebb vinni a fiatalokhoz a honvédelem ügyét” – mondta csütörtöki nyitóbeszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

 

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) rendezett konferencián Vargha Tamás beszélt arról is: “Lényeges tudnunk azt, hogy a haza védelme egyrészt szövetségesi rendszerben valósul meg, de ennek a nemzeti ügynek igen fontos pillére fiataljaink elkötelezettsége. Ezt pedig tudás, képességek, és képzettség nélkül nem lehet megvalósítani. A honvédelmi nevelés feladata az, hogy ez az elkötelezettség erős legyen.”

Az államtitkár hangsúlyozta: a migrációs válság kezdetén sok civil érdeklődött arról, hogy miként tudnának segíteni a hon védelmében. „Szeretnénk, ha valamilyen lehetőség nyitva állna azok előtt is, akik nem hivatásként szeretnék hazájukat védeni, hanem önkéntes alapon. Ezért is alakult meg a Honvédelmi Sportszövetség, amely kapocs kíván lenni a haderő és a társadalom között. A járási alapokon működő, önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer is hasonló célt szolgál majd” – tette hozzá.

Kun Szabó István miniszteri biztos előadásában áttekintette, hogy stratégiai szinten miként lehet egységesen kezelni a honvédelmi nevelés kérdését. Elhangzott: egy aktuális felmérés szerint a fiatalok a családjuk, ismerőseik és szomszédjaik után a negyedik helyen a Magyar Honvédségben bíznak leginkább. Ugyancsak pozitív, hogy a jelenkor 15-20 évesei 67 százalékban Magyarországon képzelik el a jövőjüket – és ennek a tendenciának az egyik oka a hazaszeretet.

A miniszteri biztos szerint igen biztató, hogy az elmúlt években a haderő számtalan különböző rendezvényen és módon vette fel a kapcsolatot a társadalommal. Kiemelte: a honvédelmi nevelés úgy lehet még sikeresebb, ha a jövőben a szakmai munka egységes irányelvek alapján szerveződik.