NABE: Mi lesz veled, Balaton?

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) aggodalmának adva hangot közleményt adott ki a BAHART reorganizációs tervére reagálva:

 

“Tavaly is föltettük az aggódó kérdést, bár akkor még csak gyülekeztek a komor felhők, mert a Balaton-törvény elvesztette hatályát. A helyébe lépő területrendezési törvény előírja a parti zónára vonatkozó, új kormányrendelet alkotását, amelyik szabályozza az építkezéseket és a part közcélú használatát, védi a strandokat, a kempingeket és a parti sétányt. A rendelet késlekedik. A beruházók ezt úgy értelmezhetik, hogy most joghézag van, és ezt ki lehet használni a part úgymond hasznosítására, azaz közcélú használatának korlátozására.

Most jött a hír a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tervezett reorganizációjáról. Hajójáratokat és kikötőket akarnak megszüntetni, és a kezelésükben álló más parti létesítményeket, szállodákat, kempingeket akarnak kiszervezni, azaz állami tulajdont magántulajdonná transzformálni.

A reorganizáció célja a Bahart fejlesztése, mert a jelenlegi eszközpark és infrastruktúra nem képes korszerű szolgáltatások biztosítására. A reorganizáció költsége 8,6 milliárd forint, ezt két forrásból fedezik. Tavaly a kormány 6,6 milliárd forinttal emelte a cég törzstőkéjét, mikor a parti települések önkormányzatai helyett a Magyar Turisztikai Ügynökség lett a Bahart főrészvényese. Ez az egyik forrás. A másik forrás a Bahart vagyonelemeinek, köztük értékes parti ingatlanok eladása.

Valóban szükséges 2 milliárd forint előteremtéséhez eladni Balatonkenese, Csopak, Balatonakali és Balatonudvari kikötőjét?

Mi lesz veled Balaton?

    Kiadó: Nők a Balatonért Egyesület”