Múzeumok Őszi Fesztiválja: Keszthelyen is bőséges lesz a programkínálat (mti)

Rendhagyó kiállításokkal, könyvbemutatóval és az őszi, szüreti népszokások felidézésével készülnek Zala megyében a Múzeumok Őszi Fesztiváljára. Keszthelyen a Festetics-kastély, az Amazon Ház Látogatóközpont és a Balatoni Múzeum is több programmal kapcsolódik az eseményhez.

A megyében dolgozó történészek, régészek, művészettörténész, szociológus, irodalomtörténész és archaeozoológus legújabb kutatásait tartalmazó tanulmánykötetet szeptember 27-én mutatják be a zalaegerszegi a Göcseji Múzeumban – mondta el az MTI-nek Szényi Krisztina, az intézmény kommunikációs munkatársa.
A múzeum Kisfaludy termében október 5-én a zenés, táncos, ismeretterjesztő rendezvényen az őszi népszokásokat, a szüreti munkák hangulatát idézik fel. Vándor László régész Pölöskén, a művelődési házban az Ördög várról tart előadást október 19-én: bemutatja az 1660-as években végvárként működő erődítményből származó régészeti leleteket és a legújabb kutatási eredményeket. A zalaegerszegi rendezvénysorozat folklórműsorokkal és gazdag gasztronómiai kínálattal november 11-én, a Márton-napi vigasságokkal fejeződik be.
Keszthelyen, a Festetics-kastély könyvtártermében szeptember 29-én rendhagyó kamarakiállítás nyílik. A Helikon 200 – mint a cím is utal rá – kettős évfordulónak állít emléket: Gróf Festetics György 1817-ben – Arany János születésének évében – rendezte meg első alkalommal a Helikon Ünnepségeket – emlékeztetett Kardos Laura közgyűjteményi vezető.
Október 7-én az egykor fogadóként és lóváltó állomásként működő Amazon Ház Látogatóközpont udvarán szabadtéri hintókiállítás nyílik. November elején, az őszi szünetben a történelmi modellvasút kiállításra invitálják a diákokat.
A Balatoni Múzeumban a gyermekek az iskolai szünetben termésekből készíthetnek őszi hangulatú dísztárgyakat, az ősz második hónapjában irodalmi emlékhelyeket felkereső városnéző sétát szerveznek – emelte ki Major Katalin, művészettörténész.
Október 28-án, a Mesterségek napját rendezik meg a múzeumban, a kézműves mesterek útmutatásával az alkotás folyamatát látogatók is kipróbálhatják.
A keszthelyi programsorozat a Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum közös kiállításával zárul november 25-én. A két múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyi emlékei a téli ünnepkör népszokásait idézik meg: a tárlaton láthatók lesznek régi fényképek, filmfelvételek, enteriőrök, a térségre jellemző bábtáncoltató betlehemek. A múzeumi tárgyak mellett a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kézműveseinek kortárs szakrális alkotásait is bemutatják.
A kiállítás 2018. február 28-ig tekinthető meg Keszthelyen.