Múzeumkörút a Balatonnál (kultura.hu)

A Balatonhoz leginkább a strandolást, a hekket meg a lángost, a nagy semmittevéseket és a folytonos láblógatást társítjuk, amivel nincs is semmi baj, de azért nem érdemes elfeledkezni arról sem, hogy a magyar tenger kulturálisan is igazán izgalmas, teli van olyan helyszínekkel, amelyeket akkor sem érdemes kihagyni, ha épp az egész kirándulás alatt százágra süt a nap – irja a kultura.hu.

Kogart, Tihany

A tihanyi Kogart a budapesti társához, a Kogart Házhoz hasonló szellemben működik: itt is a magyar kortárs művészeten, valamint a legfiatalabb művésznemzedék megmutatásán van a hangsúly. Az épület egyik szárnyában, az állandó kiállításban a Tihanyhoz ezer szállal kötődő Borsos Miklós szobrait és személyes emlékeit lehet megtekinteni, míg a másik szárny színvonalas időszaki tárlatoknak ad otthont.

Most épp Kondor Béla két illusztráció-sorozata látható: a Hamlethez készített fametszetek a középkori Haláltánc-ábrázolásokat idézi meg, míg a William Blake verseihez készített alkotásokon anakronisztikus gépezetek, bizarr épületek tűnnek fel egy egyszerre individuális és kozmikus pokoljárás mementójaként.

Első Magyar Látványtár, Tapolca

A Látványtár igazán különleges helyszín: az elromosodott, majd felújított Stankovics-malomban helyet kapott kiállítótér ugyanis nem is múzeum, de nem is galéria. Az 1990-ben létrejött, Altorjai Sándor festőművész hagyatékára és Vörösváry Ákos gyűjteményére épülő Látványtár mindent gyűjt, ami kortárs művészet: fotót, bútort, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti anyagot.

Az izgalmát leginkább az adja, hogy kiállításai a magas művészetet rendre kiszabadítják a hagyományos múzeumi keretek közül, hogy azt eleven közegben, szokatlan vonatkozásrendszerben tálalja fel. Most épp A feketéről című kiállítás látogatható olyan alkotók munkáiból, mint Borsos Lőrinc, Fehér László, Gulácsy Lajos, Maurer Dóra vagy Moholy-Nagy László. Nemcsak az időszaki kiállítást érdemes itt megtekinteni, hanem a kávéház falán található, borospoharakat szorongató figurákat, a kertben levő kortárs plasztikákat, a Pipamúzeumot vagy a Falukemencét, ahol jeles napokon kenyér és más finomságok sülnek.

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

A balatonszárszói villasoron, az egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó József Attila. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, amelyről nem tért többé vissza. A korábbi kiállításon kissé megült az idő, azonban 2012-ben mind az épület, mind a tárlat megújult, új lendületet vett, és a költő életének utolsó időszakát visszaidézve állít emléket az életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint a magántulajdonban levő dokumentumokból, fotókból és tárgyakból.

Az aktív befogadásra késztető, látványos belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A kisebb beugrókban, intimebb terekben pedig részleteiben megismerhetjük József Attila tárgyi hagyatékát és költészetét. Az emlékház tehát egyszerre hat minden érzékünkre, miközben érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését) is felmutat.

Pajta Galéria, Salföld

Salföld a budapesti értelmiség egyik fontos célpontja, Török László World Press-, Kodak és Balázs Béla-díjas fotóművész itt nyitotta meg huszonhét éve a Pajta Galériát, ami az idők során közösségalkotó térré vált. Falain a magyar fotográfia legjava, a kredencen fotográfiai könyvek és katalógusok sorakoznak. A Káli-medence gyöngyszeme kerthelyiséges vendéglőként és vendégházként is üzemel, így akár több napot is érdemes eltölteni az 54 lakost számláló Salföldön.

Szendrey Júlia Emlékszoba, Keszthely

Szendrey Júlia édesapja, Szendrey Ignác a Festeticsek szolgálatában állt, ezért a család életében fontos helyszín volt Keszthely. A család az Újmajorban lakott, 1973 óta ezt a városrészt Szendrey-telepnek hívják: Szendrey Júlia szülőházát 1923 óta emléktábla jelzi, 2009-ben itt rendezték be az emlékszobát.

A kiállítótér anyaga azért is figyelemreméltó, mert leszámol azzal a sokáig élt képzettel, amely szerint Szendrey csupán Petőfi múzsája. A relikviákat, eredeti köteteket, képeket és fotókat felvonultató tárlaton Szendrey irodalmárként is megidéződik: Andersen-fordításait, verseit és naplóbejegyzéseit is megtekinthetjük.

Vaszary Villa, Balatonfüred

A Vaszary Kolos által építtetett villában és a körülötte elterülő pompás kert 1915-ig az esztergomi érseknek adott otthon, majd miután lemondott tisztségéről, a villában sokáig Vaszary János munkáit állították ki

A 2010-es évek óta azonban főként kortárs kiállítások láthatók a villában: az utóbbi években volt itt Kondor Béla-, Keserű Ilona-, Joan Miró- és Rodin-kiállítás is, most pedig páratlan válogatást láthatunk a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. A víz hétköznapi élethez kötődő kérdései elevenednek meg a 19. századi nemzetközi – döntően francia – és magyar remekművek között.

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Jókai 1857-ben érkezett meg először Balatonfüredre feleségével, Laborfalvy Rózával. A táj szépsége és a fürdő hangulata nagy hatással volt a házaspárra, akik rendszeres vendégeivé váltak a balatoni városnak, majd meg is vásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit.

A tárlat bepillantást enged a család mindennapjaiba, felidézve a korabeli szellemi miliőt. Itt látható Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, továbbá felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.