Művészportrék Révfülöpön (veol.hu)

A Káli-medencében élő vagy egykor élt filmesek, színészek, zenészek portréi és a róluk készült grafikák tárlata nyílt a Rév-Art galériában szombaton. A kiállítás augusztus 14-ig látogatható.

 

Stekovics Gáspár és felesége, S. Horváth Ildikó 10 év – válogatás portrékból és grafikákból című tárlatát András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze nyitotta meg személyes emlékeit idézve – tudósít a veol.hu.

 A fotó és a film egy tőről fakad, nagyon szeretem a fotóművészetet és képzőművészetet. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán volt egy művészettörténet-tanárnő, Szőlősi Éva, akinek a stílusa, ízlésvilága nagy hatással volt ránk. 1956-ban az elsőévesek vizsgáján Sára Sándor operatőrhallgató bemutatta az év végi vizsgaanyagát fotókkal, amelyektől mindenki ledöbbent. Szőlősi azt mondta: Sándor, add nekem a szemedet! Képletesen, persze, hiszen a látásmódjára gondolt. Ez a kiállítás ezt a gondolatvilágot tükrözi számomra

-fogalmazott András Ferenc.

Majd idézett egy újabb emléket. A 80-as évek közepén előadást tartani ment Tokióba a fiatal magyar filmesek és a régi magyar filmesek kapcsolatáról. Volt egy kis ideje körülnézni az előadás előtt. Egy fotókiállítást talált, ahol a képeken ott volt az összes magyar látnivaló a pulikutyától a Hortobágyon át a muskátliig az ablakban. Az egyik gyönyörű fotón Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva állt. Ledöbbent, elöntötte a boldogság, szerette volna, de nem tudtam megosztani valakivel az élményt, hogy ide került annak a két embernek a képe, akit abban az időben talán a legjobban szeretett.

Ma itt, most ezt az érzést meg tudom változtatni. A szeretteim vannak a fotókon. Stekovics Gáspár különös látásmódjával minden emberbe, arcba, portréba belelát, filozófiát, költészetet varázsol az arcokból. Az egész legnagyobb furcsasága, hogy felesége, Ildikó ezekből a portrékból még külön rézkarcokat készített, mintegy segítve Gáspár fotóit. Egy másik dimenziót fejt ki rajzaival, fantasztikus összességet teremtve

– mondta András Ferenc.