Művelődési házzal településközpontot hoznának létre Csopakon (turizmus.com)

Kiváló strandszezont zártunk, a csopaki rizling már a hordókban, és hamarosan kész a körforgalom – így összegezte Csopak polgármestere a település elmúlt fél évét. Ambrus Tibor a következő időszak programjait említve hozzátette: szeretnének egy településközpontot létrehozni művelődési házzal. 

Idén is a Balaton legszínvonalasabb strandja lett a csopaki, és már másodszor kapták meg ezt az elismerést – mondta a TrendFM Rádió Turizmus.com műsorában Csopak polgármestere. Ambrus Tibor hozzátette: nagyon komoly bevételük a strand, vállalkozásként tekint rá.

A parkoló kapcsán például azt látják, hogy sokkal többet hoz annak a tudata, hogy Csopakon ingyen lehet parkolni, de ezt a strandbelépőbe hellyel-közzel beleszámolják.

A település vezetője kiemelte: egy kétezres településen, ahol 10-11 ezer ember van egy nap a főszezonban, bármi történhetne.

“Nekünk akkor jó, ha sem a közlekedési balesetek, sem pedig a bűnözés kapcsán nem kerülünk be a napi hírekbe. Csopak ilyen szinten most már évek óta problémamentesen zárja a nyarat”

– hangsúlyozta.

Ambrus Tibor az őszi szüret kapcsán elmondta: viszonylag korábban kellett szüretelni, magas cukorfokkal, de ezen a meleg, száraz nyáron, ami Csopakon volt, 30%-kal kevesebb termés lett. Azonban minőségi, és kiváló borok lesznek idén is!

A polgármester beszélt még arról: a Csopaki Kódex garantálja, hogy szőlőművelési kötelezettség van a területeken.

„Borászainkkal összedolgozva alkottuk meg a szabályozást, így az egész termelési folyamatban – tehát a szőlőműveléstől kezdve egészen a borkészítés folyamatának a végéig – ez garantálja, hogyan kell a szőlőművelési és borkészítési a feladatokat elvégezni, például nem lehet gyomirtót használni.”

-tette hozzá.  Új beruházás is megvalósul Csopakon: novemberben adják át a település körforgalmát. Ambrus Tibor ezzel kapcsolatban kifejtette, most készítenek egy installációt a körforgalom közepére,amelyet az egyik nyaralótulajdonos tervezett, helyiek kivitelezésében, igazi összefogás eredményeként.

Ambrus Tibor a további tervekről annyit mondott, hogy mindenféleképpen szeretnének egy településközpontot létrehozni művelődési házzal.

Mivel Csopak több pici településből állt össze – Kövesdből, Nosztréból, Csopakból –, nem alakult ki egy faluközpont, ami nagyon hiányzik. Ráadásul főterük sincs vagy egy agórájuk, ahol találkozni tudnának a település lakói, például karácsonykor vagy akár egy nyári vásáron. Ez egy nagyon nagy álmuk, de a tervek már készen vannak.

A polgármester beszélt a másik tervről is: a strandon szeretnék lecserélni a tetőszerkezetet a boltok fölött, ahol mintegy 800 négyzetméteren a tető helyett egy nagy napozóteraszt hoznak létre.Ezzel a strand felületét is megnövelnék, és ott is tudnának olyan plusz szolgáltatásokat nyújtani –rendezvények, konferenciák, esküvők számára –, amivel a szezont is meg lehetne nyújtani.