Mutatós kövekkel kirakott virágágy díszíti Tapolca központját (veol.hu)

A városközpontot új, modern, kövekkel és többnyire árvácskákkal, díszkáposztákkal beültetett virágágyás díszíti. A CselleHáz Kft. dolgozói civilekkel, önkéntesekkel együtt alakították át a korábbi területet a Deák Ferenc utcában.

A kertépítésben most dívó stílus a városban még szokatlan, de látványos, figyelmet felkeltő. A beültetést Pataki Attila bányamérnök, nyugalmazott főgeológus koordinálta, és segítségével a hazai bányavállalatok több köbméternyi követ ajánlottak fel térítésmentesen a kialakításhoz. A munkában részt vettek az Egységben Tapolczáért Egyesület és a Tapolcai Nőklub tagjai is – tudósít a veol.hu.

Horváth Gábor, a CselleHáz Kft. műszaki vezetője szerint a megszokottól eltérően most nem évelő cserjéket, hanem szezonális növényeket helyeztek el a kör alakú, emelt virágágyásokban. A növényeket így évszakonként cserélik majd. A kövek tisztaságára pedig nagynyomású mosóval ügyelnek. Az ősszel lehulló faleveleket lombporszívóval távolítják el.

Dobó Zoltán polgármester szerint a régi, a fák által leárnyékolt, hagyományos virág­ágyás ezen a területen nem vált be, ezért Pataki Attilával közösen arra jutottak, hogy a különféle mutatós kövek felhasználásával egy hagyományostól eltérő megoldással javítják a belváros képét. Hasonló virágágyásokat a későbbiekben Tapolca több pontjára is tervez a város. Ezek mindegyikénél kis táblát is elhelyeznek majd, ahol feltüntetik a köveket ajándékozó bányák nevét.