Munkanapokon 30, hétvégenként napi 40 közvetlen járat a Balatonhoz (veol.hu)

Június 17-e és augusztus 27-e között a nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok. A nyári hónapokban idén is korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, hétvégén pluszvonatok, valamint kerékpárszállítási lehetőség várja a Balatonhoz utazókat. Munkanapokon 30, hétvégenként napi 40 közvetlen járat indul Budapest és a Balaton között.

 

A menetrendről és a fejlesztésekről Csépke András, a Máv-Start Zrt. vezérigazgatója beszélt a közelmúltban, egy fővárosi sajtótájékoztatón.

Csépke András kiemelte: tavaly átlagosan 92 százalékos menetrendszerűséget produkáltak, ezt idén a Balatonnál szeretnék tovább javítani, mert az utasok számára a legfontosabb a pontosság. Elmondta azt is, az elmúlt két évben emelkedés volt tapasztalható a vasutat igénybe vevők számában, és jó jel, hogy 2017 első öt hónapjában az előző éviekhez képest magasabb utasszám-emelkedést produkáltak. A vezérigazgató kiemelte: tavaly a Balatonnál az északi parton 3,8 a délin 5,8 százalékos forgalomnövekedés volt, a kerékpárszállítás pedig tavaly több mint 10 százalékkal nőtt.

Pontos megérkezés, több férőhely, sok helyen megújult állomások és diáksegítők várják majd az utasokat idén nyáron – emelte ki a vezérigazgató. Szólt arról is, a hazai InterCity-forgalom gerincét képező, úgynevezett második generációs IC-kocsik belső komfortjavításon esnek át, melynek során a kocsik új üléshuzatot kapnak, vizuális utastájékoztató berendezést és 230 V-os csatlakozókat építenek be, és automatikus ajtózárási rendszert alakítottak ki. A távolsági forgalomban részt vevő gyorsvonati kocsik egy részét is komfortosították: a kocsibelsőket felújították, az előtérben kerékpárszállító részt hoztak létre és új automata ajtókat építettek be. Ilyen kocsik járnak majd a Balaton északi partján – tette hozzá. Az északi parton idén is a Kék Hullám, a Tekergő és a Katica vonat közlekedik, a Tekergők gyorsvonati pótjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.

A Budapestről Tapolcáig naponta kétóránként – IC-kocsival közlekedő hét pár Kék Hullám sebesvonat Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú megállóhelyeken állnak meg, 16-47 kerékpárt tudnak szállítani Budapest és Balatonfüred között Katica sebesvonatok közlekednek, hétvégén kétóránként indulnak, munkanapokon irányonként négy akadálymentes Katica jár majd. Újdonság, hogy vasárnaponként 16.21-kor Balatonfüredről Budapest- Délibe új, Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik.