Munkagép szakított el egy gázvezetéket (katasztrofavedelem.hu)

Hétfőn délelőtt a Somogyzsitfát és Csákányt összekötő út mellett egy földmunkálatokat végző erőgép elszakította a 32 mm átmérőjű, 8 bar nyomású bekötő gázvezetéket. Az eset kapcsán lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség – a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

A szakadás következtében a gáz hangos, süvítő hanggal ömlött a szabadba. A riasztott marcali hivatásos és szőkedencsi önkéntes egységek a területet, valamint az érintett útszakaszt lezárták, majd teljes légzésvédelem és vízsugár fedezete mellett elvégezték a felderítést. A tűzoltók gázkoncentráció mérések alapján kijelölték a veszélyes és a biztonságos zónák határait.

A mintegy két méter mély munkagödörben az elvágott cső környezetét az egységek kéziszerszámokkal megtisztították és csőelszorítókkal megállították a gázömlést. A helyszínre kiérkező katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett, de veszélyes koncentrációt már nem tapasztalt az átvágott vezeték elszorítása után.

A beavatkozásban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett. A közműszolgáltató szakemberei az érintett szakaszban lévő gáznyomást fokozatosan lecsökkentették, majd kijavították a hibát.