Búcsú a Süllő II-től (balatonihal.hu)

Utolsó útjára bocsátotta a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halászhajóját, a Süllő II- t. A becsülettel megszolgált esztendők után hétfő reggel vettek búcsút az ötven éves matuzsálemtől a cég dolgozói és a szép számú érdeklődő, köztük a sajtó képviselői Keszthelyen. Vonyarcvashegyre vette az irányt némi rásegítéssel az immár üzemképtelen motoros, ahol a 40 halász legendájával összekapcsolva, a község frekventált, strand melletti területén őrzi majd a balatoni halászat emlékét a jövőben. A balatonihal.hu honlapján búcsúzott a hajótól.

Vízre helyezték, majd utolsó útjára indult a Süllő II nevű halászhajó (Fotó: HírBalaton)

 

Éppen ötven éve, 1971-ben látta meg először a végtelen vizet a Süllő II. Balatonfüreden, a hajógyárból kikerülvén. Szorgos évtizedek követték az első vízrekerülést, melynek során apák és fiúk is megfordultak fedélzetén halcsapatokat követve. A hajó gyomrában dolgozó „Csepel” motor nap nap után, megbízhatóan továbbította a zsákmányt az egykori Halászati Rt. kikötőibe. Az idő azonban nem kímélte, az évek elrepültek fölötte, majd a halászat megszűnését követően végleg visszavonult – az egykori keszthelyi halásztelep kikötőjében pihenhetett meg.

A nevében „motoros kishajó” a szárazföldön bár tiszteletet parancsoló méretet öltött, a figyelmet már nehezen tudta magára vonni – nem is nagyon volt kinek tetszelegnie. A halásztelepen nyoma sem volt már a korábbi nyüzsgésnek, mígnem a 2019-ben történt funkcióváltást követően az Első Balatoni Sporthorgász Centrum vendégei nem népesítették be újra a kikötőt. Az ide érkezők nagy része is a horgászzsákmány reményében ballagott le a partra és rendszerint megcsodálták a szárazon álló, némán figyelő Süllő II-t. A kisebbek gyermeki csodálkozással tekintettek a föléjük magasodó hajóra.

Minden igyekezete ellenére is utoljára fénykorában övezte a maihoz hasonló érdeklődés a tekinteteket szomjazó, 17 méter hosszú, 17 tonnás halászhajót.

Vonyarcvashegy polgármestere egy ideje szemezett vele, érezte, hogy van közös jövője a hagyományokat ápoló községnek és a becsülettel visszavonult hajónak. Társaságunk partner volt abban, hogy egy interaktív bemutatóhelyen éljen tovább a balatoni halászat múltját őrző muzeális motoros kishajó, ezt egy adományozási okiratba is foglalta.

A Süllő II. ma reggel utoljára futott ki a kikötőből, hogy a tükörsima vizet átszelve korát meghazudtoló lendülettel érkezzen meg a vonyarcvashegyi csónakkikötőbe. Érdeklődve figyelt, miközben a daru speciális szállítójárműre emelte és végső helyére szállította. Kicsit feszélyezte rendezetlennek tűnő külseje, de tudja, hogy hamarosan szorgos kezeknek köszönhetően visszakap valamit fiatalságából és elvarázsolhatja majd a kedvéért ott megfordulókat.