Műjégpályák a Balaton körül hat településen

A napokban megnyíltak az utolsó műjégpályák is a Balaton körül, így a korcsolyázás szerelmesei több helyszín közül is választhatnak az ünnepek alatt az üdülőrégióban. A déli parton Siófokon, Balatonbogláron, az északi parton Balatonfüreden, Szigligeten, Keszthelyen, valamint Veszprémben a jégcsarnokon kívül a Gyárkert Kultúrparkban találnak lehetőségeket a téli sport kedvelői. (A helyszínnevekre kattintva érhetők el további információk a jégpályákról.) A balatonlellei BL Yacht Club telente évek óta működő jégpálya idén nem nyitott ki.

 

Szigliget volt az első Balaton-parti kistelepülés, amelyik komoly áldozatot vállalt azzal 2017-ben, hogy télen jégpályát nyisson a strandján, ezzel is vonzóbbá téve a települést a nyári szezonon kívül. Balassa Balázs, akkori polgármester olykor maga takarította a pályát, hogy minden rendben menjen. A strand szaunája télen is üzemelt a koripálya mellett. Szigliget úttörő volt abban is, hogy hagyományt teremtett a balatoni karácsonyfa-állítással, és az Újévi Csobbanással. Ezek idén sem maradnak el. Pár éve már nem az önkormányzat üzemelteti a műjégpályát, amely felköltözött a szigligeti vár udvarába.

A déli parton a balatonlellei BL Yacht Club volt az első, amelyik bevállalta egy műjégpálya nyitás költségeit. Tóth Balázs, a club idén leköszönt vezetője megszállottan dolgozott azért éveken át, téli vitorlásversenyeket, vitorlástúrákat is szervezve, hogy a Balaton, és Balatonlelle felkerüljön a téli turisztikai térképre. Tavaly azt közölte a közösségi oldalán, hogy a település képviselőtestülete ismét egyhangúan elutasította a korcsolyapálya támogatását. Idén a club öt éven át működő jégpályája, ahol korábban ingyenesen biztosították a korcsolyázási lehetőséget a helyi iskolásoknak, és hétköznap a helyi lakosoknak is, már nem nyitott ki.