Műholdas jeladóval ellátott busát találtak a Balatonnál (pecaverzum.hu)

Furcsa szerkezetekkel az oldalán vetett partra a víz egy 7 kiló körüli busát a Balatonnál. A Pecaverzum kiderítette, egy műholdas jeladóról van szó, amelyet kutatók tudományos céllal helyeztek az inváziós halra. 

Az egyik olvasójuktól kapta a lap a fentebb található fényképet, amelyek augusztus 3-án, szombaton készültek a siófoki kikötőben. F. Róbert szerint a döglött hal körübelül 6-7 kilós lehetett, és mindkét oldalán látható volt a különös eszköz.

A fényképekről a Facebookon is vita indult el, a horgászok csak találgattak, de senki sem tudta, mi lehetett a busa hátára erősítve.

A Pecaverzumnak sikerült kiderítenie a szerkezet eredetét: megbízható és két helyről megerősített információnk alapján a busán egy műholdas jeladó látható.

A szerkezet úgy tudni, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központja (HAKI) és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) közös projektjének részeként került rá a halra tudományos céllal.

A lap információi szerint közel negyven jeladót szereltek fel balatoni busákra az elmúllt években. Egyébként egy tavaly végzett kutatáskor nem tudták igazolni az inváziós hal szaporodását. Pontosan ezért lehet, hogy kisebb példányokról nem is érkezik jelzés, csak nagyméretű halakról.

A jeladókon elméletileg egy azonosító szám és egy telefonszám is látható. Aki hasonló szerkezettel felszerelt busát talál a Balatonnál, hívja a megadott számot, vagy értesítse a halőröket!