MTÜ: az Erzsébet-utalvány valószínű megszűnik, a SZÉP-kártya marad

Jövő évtől az Erzsébet-utalvány nagy valószínűséggel megszűnik, a SZÉP-kártyát azonban a kormány mindenféleképpen szeretné megtartani. Ennek jövője azon múlik, hogy sikerül-e megállapodni Brüsszellel – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Az új turizmusirányító szervezet vezetője a héten Siófokon tartott sajtótájékoztatót a Szép-kártya jelentőségéről. Mint kifejtette, 2011 óta létezik az új cafeteria rendszer Magyarországon, amelybe évről évre egyre több, tavaly már 91 milliárd forintnyi feltöltés érkezett. Ebből 83 milliárd forintot használtak fel a magyar munkavállalók. Idén időarányosan 11 százalékkal magasabb a feltöltési, és 16 százalékkal a költési adat.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a magyar kormány évek óta tárgyalásokat folytat Brüsszellel ennek a cafeteria rendszernek a védelmében. Bíróság elé került mind az Erzsébet-utalvány, mind a SZÉP-kártya ügye. A luxemburgi bíróság az európai uniós joggal ellentétesnek ítélte mindkettő szabályozását. A kormány a SZÉP-kártya fenntartásának érdekében módosította annak feltételrendszerét. A luxemburgi bíróság és az unió javaslatait figyelembe véve terjesztette az országgyűlés elé a jogszabály-módosítási javaslatait, kompromisszumos megoldást keresve.

Ennek értelmében 2017. január elsejétől a közszférában 200 ezer forint, míg a magánszférában 450 ezer forint értékben lehet kedvező járulékfizetési kötelezettséggel, béren kívüli juttatást adni. Ezen belül, 100 ezer forint összeghatárig a munkavállaló készpénzben is kérheti a juttatást. A 450 ezer forintos keretből 225 ezer fordítható majd szálláshelyekre, 150 ezer vendéglátásra, 75 ezer rekreációs célokra, és a források a szálláshely-zseb felé átcsoportosíthatóak lesznek.

„A SZÉP-kártya fenntartása mellett a kormány elkötelezett, hiszen ez a magyar turizmus motorja. A belföldi szálláshelyeken 25 százalékban ezzel fizetnek, ami hihetetlenül magas szám” – fogalmazott Guller Zoltán.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az MTÜ a hét elején megbeszélést tartott az üdülőövezet turisztikai szervezeteinek képviselőivel, valamint a megyei önkormányzatok vezetőivel a balatoni fejlesztési források felhasználásáról. Mint kiderült, a programról szóló kormányhatározat visszavonása okán nincs miért aggódni, hiszen nem elvonásról, hanem a 300 milliárd forintos keret közös turisztikai célok érdekében történő átrendezésről van mindössze szó – tette hozzá.

A szövetség elnöke üdvözölte az új turisztikai irányítást. Felhívta a figyelmet a beindult deregulációs folyamatokra is, aminek köszönhetően könnyebb lesz egyebek közt rendezvényeket engedélyeztetni, vagy új turisztikai termékeket előállítani. Történelmi jelentőségűnek nevezte a vendéglátásban tervezett nagyléptékű áfa-csökkentést. (2017. január 1-től 27-ről 18 százalékra, majd egy évvel később 5 százalékra csökken a vendéglátás áfája, ez utóbbit kiegészíti majd egy 4 százalékos turisztikai hozzájárulás.) „A vállalkozóknál maradó pénz lehetővé teszi majd az ágazatban a bérek rendezését. Így csökkenhet a munkaerőhiány, és megállítható lesz a szakképzet munkaerő elvándorlása. Ha színvonalasabb szolgáltatásokat akarunk, szakképzett munkatársakra van szükség” – hangsúlyozta.
Beszámolója szerint a Balatonon ma a turisták háromnegyede belföldi, akik közül egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken.

(20:29)