MTÜ: augusztus végéig befejezik a balatoni program felülvizsgálatát

Nem törlődtek el a balatoni fejlesztésekre szánt források, de célszerű a programot az új turisztikai céloknak alárendelve felülvizsgálni. A Balaton a kormányzat lehetőségeihez képest meg fogja kapni azt a forrást, amely a települések fejlesztéséhez, a munkaerő megtartásához, vagy a turizmus jobb kiszolgálásához szükséges – mondta Guller Zoltán.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szerdai siófoki sajtótájékoztatóján beszélt erről a 300 milliárd forintos balatoni programról szóló, visszavont kormányhatározat kapcsán.

A korábbi balatoni fejlesztési programról úgy fogalmazott: “Azt gondolom, hogy egy jól összerakott anyagot fogadott el a kormány.” Az új turisztikai stratégia megfogalmazása után viszont szükségessé vált ennek áttekintése, felülvizsgálata, és a források felosztásának eszerinti módosítása – tette hozzá. Tájékoztatása szerint ez a folyamat másfél hónap alatt le fog zárulni, és a kormány augusztus végén, vagy szeptember elején újra tárgyalja a balatoni programot.

Guller Zoltán a 300 milliárd forintos program megkezdett fejlesztéseiről a sonline.hu-nak azt nyilatkozta, hogy egy része még csak akciótervekben nevesített fejlesztés, a másik részére már érkeztek pályázatok, de a bírálat még nem történt meg, vagyis akad még mozgástér, amiért érdemes a felülvizsgálatot elvégezni.

Ezzel kapcsolatban Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban.

(20:54)