Az MTI híradás a BAHART átalakítási tervéről, és az eddigi reakciók

Profiltisztításról szóló reorganizációs tervet készített a tavaly nyár végén meghatározó állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új igazgatósága, a javaslatra május 6-ig várja a kisebbségi tulajdonba került balatoni önkormányzatok szavazatait – írta az MTI a napokban szétküldött dokumentumról beszámolva, amelyre reagálva megszólaltak a térség szereplői.

A reorganizációs terv célja, hogy a BAHART – alapvetően közfeladatot ellátó, nemzeti tulajdonú hajózási társaságként – megújuljon, működési hatékonysága pedig a profiltisztítás és szervezet-optimalizálás eredményeként érdemben növekedjen – olvasható a vezetői összefoglalóban.

Az elképzelések szerint megszűnne a társaságnál a szálloda-, kemping- és vitorláskikötő-üzemeltetés – ez utóbbi bérbeadással -, valamint több menetrendi és sétahajójárata. Öt hajót kivonnának a forgalomból, négy kikötőt bezárnának, ingatlanokat értékesítenének, a dolgozói létszámot 65-tel csökkentenék. Az állami tőkeemelés, a megtakarítások, és az értékesítésekből fakadó bevétel segítségével kiemelten fejlesztenék a kompközlekedést, végrehajtanák a társaság műszaki modernizációját, és megvalósulhatna több időszerű fejlesztés.

A javaslat szerint a nem közcélú tevékenységek kiszervezése és a megmaradó alaptevékenységek racionalizálása nyomán a BAHART működési hatékonysága összességében javulna. Az intézkedések 2021-től évi mintegy 200 millió forintos pozitív hatással járhatnak, amely lehetővé teszi, hogy a cég működése a közcélú menetrendi hajózás optimalizált fenntartása mellett sem válik veszteségessé – áll a Szabadics Zoltán igazgatósági elnök által szétküldött javaslatban, amelyet a kisebbségi tulajdonosok támogatása nélkül is elfogadhatnak.

Az állam tavaly augusztus végén emelte meg a korábban 21 tóparti, kikötővel rendelkező önkormányzat többségi tulajdonában lévő BAHART tőkéjét 6,6 milliárd forinttal, amivel több mint 75 százalékos részesedést szerzett a hajózási társaságban – írja az MTI.

(A BAHART visszaállamosításának előzményeiről itt írt a hirbalaton.hu.)

 

Eddigi reakciók a térség szereplőitől:

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a BAHART reorganizációs tervéről azt nyilatkozta, bizonyos elemeit el tudja fogadni, de a vízparti ingatlanokat érintő értékesítési tervekkel kapcsolatban kérni fogja, hogy gondolják újra. A nyilatkozat folytatása itt olvasható.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség társelnöke szerint ellentétes a helyi önkormányzatok szándékával a BAHART átalakítási terve. Az erről szóló nyilatkozata itt olvasható.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) ezt a közleményt adta ki aggodalmának hangot adva a BAHART reorganizációs tervére reagálva.

 

A tóparti önkormányzatok között legnagyobb részvényhányaddal bíró Siófok polgármestere, dr. Lengyel Róbert így reagált közösségi oldalán:

“Amikor nem is oly rég felröppent a hír, hogy az állam többségi részt követel magának a BAHART-ból, majd némi, a tulajdonos önkormányzatokra gyakorolt ’presszióval’ ezt meg is szerezte, akkor valahol úgy nyilatkoztam, hogy ha a szándék valóban tisztességes és a dolog a cég fejlesztéséről, nem pedig a szétszedéséről, lenyúlásról (pl. a rendkívül jövedelmező kikötők, az ingatlanvagyon lenyúlásáról) szól, akkor még akár támogatható is a részemről…

…Mindazonáltal, amíg a cég az önkormányzatok kizárólagos tulajdonában volt, mi balatoni önkormányzatok egyben tartottuk, nem hagytuk elkótyavetyélni annak jelentős ingatlan vagyonát sem és nyereséggel működtettük azt. Utóbb már az osztalékot sem vettük ki, hogy abból is fejleszteni lehessen. Aztán alig telik el néhány hónap és máris napirenden a szétcincálás.”