Mozipremierek a Veszprém-Balaton Filmpikniken (balatonfured.hu/Berlini Magyar TV)

A Veszprém-Balaton Filmpikniken premier előtt láthatja a közönség Buvári Tamás Magdolna című filmjét. Az egyik legelső színes magyar film, Marton Endre Katonazene című alkotása restaurált verziójának mozipremierje is látható lesz a rendezvényen. A közönség találkozhat a film operatőrével, a 91 éves Hildebrand Istvánnal, aki a Filmpikniken szereplő ikonikus A pogány Madonna című klasszikust is jegyzi. Az esemény híre Berlinig is elért, amiről bájos beharangozót készített a Berlini Magyar TV.

Szeptember 4-én 15.45-kor a balatonfüredi Balaton moziban a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum bemutatójaként tartják az egyik legelső színes-szélesvásznú magyar film, Marton Endre 1961-ben készült Katonazene című alkotása restaurált verziójának mozipremierjét – írja a balatonfured.hu.

A bemutató előtt köszöntik a filmet fényképező, immár 91 éves Kossuth-díjas Hildebrand Istvánt, aki olyan klasszikusok operatőre volt, mint  A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Psyché vagy a Piknik programjában is szereplő A pogány Madonna.

A filmben olyan színészóriások lesznek láthatóak tökéletes kép- és hangminőségben nagy vásznon, mint Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc. A vetítés után beszélgetés lesz a Filmarchívum munkatársaival, köztük Ráduly György igazgatóval.

„Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse, igazi felfedezésre váró gyöngyszeme. Finoman kimunkált módon, hagyományosan, de részletgazdagon, érzékeny portrékat rajzolva mesél egy szerelmi háromszög-dráma apropóján az összeomló Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiről, társadalmáról és értékrendjéről. A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép – aki végignézi, megérti, miért, és katartikus percek szemtanúja lehet”

– hangsúlyozta Dr. Muszatics Péter, a Filmpiknik művészeti igazgatója.

Szeptember 4-én 18 órakor a veszprémi Hangvillában Buvári Tamás közösségi finanszírozásban megvalósult Magdolna című alkotását premier előtt láthatja a közönség. A filmben a Nagy Katica által megformált Bódi Magdi 1933-ban rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Szeptember 4-én, pénteken este 8-kor Balatonfüreden, a Tagore sétányon óriás kivetítőn nézheti meg a közönség A pogány Madonnát. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján 1981-ben készítette el a filmet, amely hatalmas közönségsikert aratott. A film előtt ráhangolódásképpen látható lesz egy 1985-ös, Balatonfüredet bemutató rövidfilm, a Pogány Madonna vetítése után pedig Till Attila beszélget Bujtor István feleségével és fiával.

Szeptember 3-5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet nézhet majd meg ingyenesen a közönség.