Motoros alácsúszásgátló elemeket telepítenek egy dél-balatoni bekötőúton

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei új motoros alácsúszásgátló elemeket telepítenek a dél-balatoni, bálványosi bekötőút 400 méteres szakaszára. A beruházás a korábbi években megkezdett fejlesztések újabb fejezete, melynek célja, hogy a motorosok által kedvelt és gyakran használt szakaszokon megelőzzék a súlyosabb kimenetelű baleseteket – áll a társaság közleményében.

A kőröshegyi völgyhíd közelében van az a bekötőút, ahová az alácsúszásgátló elemeket telepítik (Fotó: Közút) 

 

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásainak köszönhetően végzik a fejlesztést.

A közlemény kitér arra is, hogy a statisztikák szerint országosan évente mintegy 1200-1300 motoros baleset történik, ennek nagyjából 5%-a, vagyis évi 50-60 eset halálos kimenetelű. A halálos motoros balesetek leggyakrabban egyébként útkanyarulatokban, illetve egyenes úton fordulnak elő, döntő többségében a nyári hónapokban, vagyis a motoros csúcsszezonban. Az adatok alapján a motoros balesetek elsődleges okaként nagy arányban van megjelölve a gyorshajtás. Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel korábban együttműködési megállapodást kötött, hogy a motorkerékpárral közlekedők védelme érdekében közösen lépjenek fel, és a szükséges helyeken a vezetőkorlátokat – a baleseti adatok és helyszíni mérlegelés alapján – motoros-alácsúszásgátló elemekkel egészítsék ki.

Ennek az együttműködési megállapodásnak a részeként kerülnek fel új elemek a Somogy vármegyei bálványosi bekötőút 400 méteres szakaszára. Az út kiépítettsége, vonalvezetése, a táj mind tökéletesen alkalmas egy jó motorozásra. Azonban néhányan nem tartják be a közlekedési szabályokat és a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek ezen a szakaszon. Az elmúlt 15 évben 9 személyi sérüléses baleset történt motorosokkal, ebből 4 halálos kimenetelű volt. Mindegyik esetre igaz, hogy többnyire 20-as, 30-as éveikben járó fiatal férfiak vesztették életüket. Száraz úton, nappali, normál fényviszonyok mellett történtek a balesetek, melyek kiváltó oka a sebesség túllépése volt.

A súlyosabb kimenetelű baleset elkerülése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségi szakemberei a meglevő szalagkorlát lábakra, illetve szalagkorlátokra szerelik fel az új eszközöket. Ezt megelőzően a gyártó útmutatása alapján magasságilag beszabályozzák a meglévő elemeket, hogy azok megfelelő módon illeszkedjenek az újakhoz és így elláthassák valódi funkciójukat.

Az országban már van több olyan helyszín, ahol ilyen szalagkorlátok vannak telepítve: például Pest vármegyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főút két szakaszán és a Komárom-Esztergom vármegyei Bajna és Héreg közötti mellékút egy ívében, a Pécs és Mánfa közötti úton, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Trizs és Aggtelek közötti mellékúton.

 

Egy sikeres kísérlet

Fontos kísérleti projektet indított el néhány éve a Magyar Közút a Komárom-Esztergom vármegyei Bajna és Héreg közötti úton is. Ott az egyik ívnél speciális útburkolati jelek és neon sárga hátterű figyelmeztető jelzőtáblák kerültek ki az útra. A szakaszon zöld vonallal kijelölték az optimális ívet motorosok segítségével és az ellenkező irányú forgalmi sávok közötti távolság tartása érdekében fehér színű új útburkolati jeleket festettek fel a szakemberek. A festések és többlet táblakihelyezések óta drasztikusan csökkent a balesetek száma és azok súlyossága is.

A felszerelt alácsúszásgátló elemek (Fotó: Közút)