Mongóliai farkasvadászok adták a becenevét a balatoni távlövő íjásznak (sonline.hu)

Mónus Józsefnek teljesen átlagos, hétköznapi élete volt, ám egyik napról a másikra felhagyott vele egy új életformáért: a világ legjobb távlövő íjászává akart válni. Sikerült neki; az elmúlt évtizedben szinte minden távlövő világversenyt megnyert és huszonnyolcszor állított fel világrekordot. Balatonszemesen mutatta meg, hogy mit lehet elérni kitartással és küzdelemmel – írja a sonline.hu.

Bevallom, kicsit fáradt vagyok, mert az elmúlt hónapban intenzíven készültem a World Archery világrekordversenyre, amelyet Amerikában rendeznek szeptemberben. Egy évig készültem rá, de a beutazási nehézségek miatt végül le kell mondanom a tengerentúli versenyt – mondta lapunknak a világrekorder íjász, cseppet sem titkolva csalódottságát. – A felkészülés során minden nap nyolc órát lőttem. Ez napi ezer lövést jelent. Nagy távolságokat járok be erdőn-mezőn: reggel akkor indulok, amikor a juhászok kiterelik a nyájat és szinte velük együtt érkezem haza este.

Mónus József mindennapjai egykor teljesen másképpen festettek.

Húsz évvel ezelőtt a mezőgazdaságban dolgoztam, rengeteg pénzt kerestem naponta és a beosztottjaimat is jól megfizettem. Ám a gyermekem úgy nőtt fel, hogy tizenkét éves koráig alig találkozott velem. Ezen változtatni szerettem volna – mondta Mónus József, akinek az élethez való hozzáállását egy egri családi kirándulás változtatta meg. A „Hogyan tovább?” időszakát éltem, amikor negyvenévesen az egri várban egy csatajelenet bemutatóján vettünk részt. Olyan érzésem volt, mintha én már harcoltam volna e falak között és most hazatértem. Ráébredtem, hogy nekem ez a világ kell. Hamarosan vásároltam is egy visszacsapó reflexíjat, majd egy év múlva már a dobogón álltam az íjászversenyeken – mesélte a huszonnyolcszoros világrekorder. Úgy voltam vele: sokan örülnek a második helynek is, vagy ha legalább dobogóra állhatnak, ám aki a harctéren csak a második, az meghal. Emiatt kell a napi ezer lövés, hogy mindig kész legyek a legjobbak között is a győzelemre. A kilőtt nyílvessző az életem része, olyan, mint a levegővétel. Ösztönös és tökéletes. Arra törekszem, hogy számomra az élet az egyetemes értékekről és büszkeségről szóljon. Ez a felfogásom egyes gazdasági- és politikai szereplőknek fricska is lehet, de szeretném megmutatni, hogy ugyan bárkit el lehet pusztítani, de a nemzeti hitünket, a büszkeségünket senki nem veheti el. Az emberi értékeknél nincs fontosabb, a nemzeti hovatartozásunk és a családjaink érdekében kell minden elé helyezni az emberséget – mondta az íjász.

A cikk folytatása itt elolvasható.