Módszertani központ lett a balatonboglári akadémia (sonline.hu)

A sportakadémiákról szóló kormányrendelet 2020. december 29-én megjelent módosítása szerint a jövőben miniszteri javaslat alapján három sportágban módszertani központokat jelölnek ki. A kézilabdasportágban ezt a szerepet a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia az általa alapított gazdasági társaság útján tölti be a következő négy évben.

Nagyon fontos állomás ez az életünkben, megtiszteltetés, mert az alapítás óta elvégzett munka és az eddig felépített rendszer alapján bíztak meg bennünket a végrehajtással

– idézi a sonline.hu Mocsai Lajost, a NEKA sporttudományos és szakmai főigazgatóját. .

A kézilabda-akadémiák hasonló egységeket képeznek, de miután a NEKA 2013 óta működik, a lehetőségei mások, mint a most létesült akadémiáknak. Balatonbogláron már a kezdetektől megjelent az az igény, hogy a kézilabdázók felkészítése, képzése, a diagnosztika, a kontrolling, az edzés és teljesítményelemzés egyaránt sporttudományos alapokon történjen. Ebből adódóan a Nemzeti Kézilabda Akadémia alkalmassága vitathatatlan, hiszen kiemelt lehetőségekkel rendelkezik ahhoz, hogy példaértékű munkát folytasson, illetve kidolgozza azt a rendszert, amely által a magyar kézilabdasportban az utánpótlásképzés folyamatos ellenőrzés alatt történik.

– fogalmazott Mocsai Lajos.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a NEKA egy olyan sportdiagnosztikai központ legyen, ahol lehetőség van a klubcsapatok vagy a válogatottak munkájának mérésére, követésére, a sporttudományos eszközrendszerrel való diagnosztizálásra, valamint a teljesítmény elemzésére a magasan kvalifikált szakemberek által.

Mocsai Tamás ügyvezető kiemelte, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémiának módszertani központként komoly feladatokat kell ellátnia a szakemberek tudását, tapasztalatát felhasználva.

A labdarúgó Puskás Akadémia és a Rátgéber Kosárlabda Akadémia mellett a Nemzeti Kézilabda Akadémia lett kiemelt központ, hiszen ezekben az intézményekben valósul meg a mindennapi fejlesztés és oktatás. Fontos, hogy szakmai munkánkkal segítsük a tehetséggondozást, a sportolói elitképzést, és sporttudományos oktató, kutató, illetve diagnosztikai központként működjünk. Komoly és komplex feladat előtt állunk, hiszen az előbbieken túl sportágspecifikus konferenciák szervezése, szakmai folyóiratok publikálása, a sportághoz kapcsolódó analitika és tudástár megosztása is a módszertani központ kötelezettségei közé tartozik majd. A sportág fejlesztése mindig is a Nemzeti Kézilabda Akadémia egyik legfőbb küldetése volt, ehhez szeretnénk támogatást nyújtani és együttműködni a hazai akadémiákkal.

– hangsúlyozta Mocsai Tamás.

A téli szünet után visszatérő növendékek immáron teljes erőbedobással elkezdték a felkészülést a pontvadászatok folytatására. Az ünnepek alatt nemcsak a pihenésre, de a kiadott feladatok elvégzésére is figyelniük kellett a fiatal sportolóknak. Az őszi/téli szezont sajnos nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány, de a boglári Nemzeti Kézilabda Akadémiánál mindenki bízik abban, hogy a következő hónapokban kevesebb váratlan helyzettel kell megbirkózniuk a csapatoknak.