Modernizálják az egész balatoni térség ivóvízellátását (portfolio.hu)

Még május végén jelent meg az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben egy felhívás “Balaton térsége ivóvízellátás tervezése” címmel, a kiíró DRV Zrt. az egész balatoni térség vízmérlegének komplex javítására, pontosabban – első lépésként – annak megtervezésére keresett ajánlattevőt. A június végi határidő után végül decemberben eredményt hirdettek, két ajánlattevő volt, akik közül a nyertes elkezdheti Magyarország legnagyobb vízügyi beruházásának megtervezését.

(Forrás: DRV/ Portfolio.hu)

A kiírás alapján a Balaton körül olyan vízügyi fejlesztés valósul meg, ami Magyarország viszonylatában biztosan kiemelkedő, és kiterjed a Balaton térségének ivóvízellátásának modernizációjára, a Balaton vízmérlegének komplex javítására, mindezeket új vízbázisra és megújuló energiaforrásokra alapozva. – írja a portfolio.hu.

A közbeszerzés műszaki leírása szerint szinte az összes balatoni települést érint a projekt, melynek célja, hogy a térség ivóvízbázisát bővítsék.

Ennek része, hogy a meglévő karsztvízbázisokat csak a „regenerálódási” határukig terheljék és bevonjanak jelenleg nem hasznosított, kihasználatlan vízbázisokat az ivóvízellátásba (például a Mura folyó vizét). Valamint az is, hogy a vízellátás üzemeltetési költsége alacsonyabb és egyben fenntartható legyen a jövőben. Az ivóvízkészletek növelése mellett az új források a zalai, és somogyi termőterületeknek is olcsó öntőzővizet biztosítanának.

“A beruházás elsődleges célja, hogy a Balaton tó környéki többségi állami tulajdonban lévő és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. üzemeltetésében álló, regionális ivóvízellátó rendszerek főbb létesítményeit részben felhasználva, a Balaton, mint vízbázis teljes kiváltásával az érintett települések ivóvízellátását részben új vízbázisokra való áttéréssel új alapokra helyezze. A vízellátásban jelenleg résztvevő karsztvízbázisok (Nyirád és Kincsesbánya) felhasználása mellett újakkal is bővül a vízbeszerzés (Halimba, Inota), továbbá a Mura mint vízbázis is bekapcsolásra kerül, ezzel részben új vízbázisra való áttérés valósul meg. A beruházás keretében regionális távvezeték rendszerek épülnek ki, a meglévő rendszerek kapacitásának szükséges növelésével.”

A közbeszerzési eljárás decemberi bírálatából kiderült, hogy a két ajánlattevő közül a “P&B AQUA” Kutatási, Fejlesztési és Műszaki Tanácsadó Zrt. által vezetett konzorcium lett a nyertes, ők adták ugyanis a kisebb árajánlatot a tervezési, engedélyeztetési munkák elvégzésére, ami nettó 2 785 891 000 forint volt, míg a második pályázó közel 3,5 milliárd forintért vállalta volna az előkészítési munkákat.

A nyertes vállalatnak elsőként a projekt teljes körű műszaki előkészítési és tervezési feladatainak ellátása lesz a dolga, illetve, hogy megszerezze a megvalósításhoz szükséges engedélyeket, amelyekhez különböző tanulmánytervek és hatástanulmányok is szükségesek (környezet hatástanulmányok, környezetvédelmi hatósági engedélyek kiadásához szükséges hatásvizsgálatok, technológiai tervezési és méretezési számítások, nyomvonaltervek, egyéb dokumentációk elkészítése). Ezen túl, többek között új mélyfúrású kutak létesítésére, új vízműtelepre, szennyvíztisztító telepek bővítésére, szennyvízcsatorna kiépítésére és megújuló energiatermelő rendszer kivitelezésére is tervet kell készíteniük.

A beruházás előkészítése 2023-ig tartana, a megvalósítás pedig 2027-ig megtörténne.