Állami mobilkészülékcsere-támogatási program

A változó fogyasztói igények, és a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a hazai mobilszolgáltatók fokozatosan kivezetik a 3G hálózataikat. Azért ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltani, amelyhez a hírközlési hatóság, és az illetékes tárca mobilkészülékcsere-támogatási programot indít. A jövő év első felében vásárolt új készülékekhez maximum bruttó 20 ezer forintnyi, vagy ha ennél olcsóbb, a készülés árával megegyező lakossági támogatás kapható. 

 

Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt-vel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez.

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik. Arról, hogy Ön jogosult-e a támogatás igénybevételére, több módon is megbizonyosodhat:

Mekkora összegű támogatást kapható?

Mobilkészülékenként bruttó 20 ezer forintot, de ha a megvásárolt új készülék kevesebbe kerül, mint 20 ezer forint, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát. Számos szolgáltató és kereskedő kínálatában találhatók 4G-képes készülékek már akár 40-50 ezer forintért, így a támogatás összege jelentős segítséget nyújthat az új eszköz megvásárlásához.

Milyen készülék vásárolható a programban?

Olyan VoLTE technológiával rendelkező és 4G vagy 5G képes készüléket, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. Egy természetes személy egy mobilkészüléket cserélhet le támogatással a programban. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új készülék választásakor, itt írtak bővebben.

Mikor és hogyan kaphatom meg a támogatást?

A 3G-képes készülékek cseréjére 2022 első felében lesz lehetőség, de legfeljebb a támogatási programra meghatározott keretösszegének kimerüléséig. Tehát, ha szeretné felhasználni a támogatást, akkor jövő év elején vásároljon új készüléket. A támogatás a támogatási programban részt vevő kereskedőknél vehető igénybe. A részletekről a későbbiekben ezen az oldalon adunk további tájékoztatást.

Van előzetes teendőm a programban való részvétel előtt?

Önnek semmilyen előzetes teendője nincs, csupán az, hogy megbizonyosodjon érintettségéről és a részvételhez való jogosultságáról a fenti módok egyikén. Az vásárlási folyamat gyorsítása érdekében lesz lehetőség előzetes regisztrációra. (Hangsúlyozzuk, hogy ez nem kötelezettség, csak lehetőség.) Erről a jövő év elején adunk részletesebb tájékoztatást.

 

További információkat itt közöl a netrefel.hu oldal.