Mit lehet a Balaton partján (24.hu)

Luxusszállodát és villaparkot építenek egy Balaton-parti kemping helyére. A Mészáros Lőrincék által üzemeltetett Vadvirág kemping a Balatontourist tájékoztatása szerint jövőre még biztosan kinyit, de utána már valószínűleg megkezdődik a fejlesztés: 96 lakásos villaparkot és ötcsillagos szállodát építenek a területre.

A történet az új Balaton-törvény javaslata miatt még érdekesebb, mivel az kimondja:

A vízparti kemping területén tulajdoni formától függetlenül kereskedelmi célú szállásférőhely, vendéglátó épület és pihenés, testedzést szolgáló építmény helyezhető el. Lakó- és üdülőépület, lakás nem alakítható ki.
Márpedig a szemesi kempinget „fejlesztő” Cape Town Real Estate nemcsak üdülőtelepet, de szállodát is létesít a kemping helyén.

Múlt szerdán kezdték meg a parlamenti vitát  a Balaton-törvény tervezetéről pontosabban Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény tervezetéről, a bürokráciacsökkentésre hivatkozva ugyanis a jelenlegi három helyett egyetlen törvénybe gyúrták össze az országos, a budapesti agglomerációs és a balatoni területrendezési tervet.

A védelmi szint nem csökken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte előterjesztés szövege szerint, de hogy mik volnának a védelmi bástyák, arról sok konkrétum nincs a tervezetben. Ezek csak később derülnek ki, ugyanis amit eddig törvény határozott meg, azokról a jövőben kormány-, illetve miniszteri rendeletek döntenek.

A Balaton-törvény helyébe lépő, új tervezetről szóló teljes 24.hu-cikk itt olvasható.