Mit jelent naturistának lenni? – 30 éves, ünnepel a balatonberényi naturista kemping

Most szombaton ünnepli megnyitásának 30. évfordulóját a balatonberényi Balatontourist Berény Naturista Kemping és Strand, ami kettős ünnep lesz, hiszen idén 70 éves az üzemeltető Balatontourist is. A programok már péntek este elkezdődnek. Az ünnep apropóján Szabó Gábor a NAMASZ (Naturisták Magyarországi Szövetsége) elnöke beszélt a hirbalaton.hu-nak arról, hogy a naturizmus jóval több, mint meztelenkedés.

(Fotó: Balatontourist)

 

A becslések szerint több tízezres – van aki szerint a százezres – nagyságrendet is eléri a magyar naturisták száma – mondja a NAMASZ elnöke. Megfogalmazása szerint a naturizmus egy természetközeli életforma, a szabadság egyfajta megélése, és egy komoly közösséggé formáló erő hasonló értékrendű emberek között. Nem a magamutogatásról, hanem az önelfogadásról és mások elfogadásáról szól. Többnyire családos, szabadidős, jó időhöz kötött életforma, íratlan etikai szabályokkal.

 

Szűkül az életterük

A kezdetben bányatavaknál, víztározóknál feltűnő naturistákat a 80-as évekig még üldözték, aztán megtűrték, manapság legálissá, hivatalossá váltak nyaralóhelyeik, bázisaik.

A NAMASZ elnöke szerint manapság Magyarországon szűkül az életterük, pedig a turizmus egy igényes, fizetőképes fajtájáról van szó. A nyugat-európai országokban, vagy a spanyol, horvát, tengerpartokon elterjedtebb, elfogadottabb, de egyre inkább betör hazánkban is a wellness szállodák bizonyos szolgáltatásaiba, főként a szaunázásba.

Ráférne erre a turizmusra is a támogatás, hiszen a nyugati kínálathoz képest elmaradottak a szolgáltatásaink, nincs például Magyarországon 5 csillagos naturista szálloda, vendéglátóhely, pedig lenne rá kereslet. A naturisták szívesen megtöltenének élettel egy csekélyebb forgalmú kempinget is a Balaton partján, mely újra nyereséges lehetne

– állítja Szabó Gábor.

A Balatonon korábban volt naturista kemping Balatonakalin és Balatonaligán is, de már csak a balatonberényi működik. (Belépés csak védettségi igazolvánnyal! – ha addig fel nem oldják az intézkedést.)

Jelenleg Magyarországon mintegy hét hivatalos, és közel ennyi nem hivatalos bázisuk van a naturistáknak, amiről – és az íratlan szabályokról – a namasz.hu oldalon lehet bővebben olvasni. Nem illik például fotózni, vagy politizálni és minden naturista tegeződik.

 

Le az előítéletekkel

Itthon a rendszerváltás idején, a 90-es években volt az aranykora a naturizmusnak. Aztán megnyíltak a határok, olcsóbb lett az utazás és egyre többen kerestek fel külföldi naturista helyeket.

Az aranykorhoz képest kezd elöregedni a naturista társadalom. Magyarországon talán jobban, mint külföldön – mondja Szabó Gábor. Még nem igazán fejtettük meg, hogy miért – teszi hozzá. Úgy látja, azért akad még bőven utánpótlás. Azok a gyerekek, akik naturistaként nőnek fel, a tinédzserkorban barátaik vagy a párjuk miatt kiválnak, de egy részük később visszatér a saját a gyerekeivel – a tapasztalatok szerint.

Szerencsére sokszor előfordul, hogy három generációs családok is együtt nyaralnak, pihennek. A naturistáknak van egy nagyon erős magja. A természetközeliség és a természetesség egy erős köteléket, összetartást, összetartozást is jelent közöttünk, ugyanakkor sokan az előítéletek miatt nem vállalják fel munkahelyükön, vagy a nyilvánosság előtt, hogy naturisták

– meséli a szövetség elnöke.

Miközben vannak akik szerint magamutogatók, perverzek, netán szexisták a naturisták, ők úgy látják, nincs igazán különbség, hogy valaki meztelen, vagy egy vizes textil-darab tapad a testéhez a strandokon. Az utóbbi ráadásul lehet izgatóbb, ugyanakkor kényelmetlen, egészségtelen, főleg ha műanyag – vallják a naturisták.

(Fotó: Balatontourist)

 

A jubiláló Balatontourist Berény Naturista Kemping tervezett programjai

Július 2., péntek:

19:00-23:00: Szülinapi nyitó buli a Silver Band-del

21:00 órakor Tűz Show meglepetéssel

 

Július 3., szombat:

9:30-tól gólyalábasok

10:00 „70/30” Jubileumi ünnepség, kiállítás megnyitó

10:00-11:30 Gyermek „Graffiti” – Így nyaralok Berényben címmel

15:00-15:30 „Egy kis mozgás mindenkinek kell,…” – retró Aerobic a parton

15:30-16:00 SUP bemutató a stégnél

16:00-17:00 Arcfestés

17:00-17:40 Toto Show

20:00-20:30 Pöttyöslabdás Mini Disco

20:30-23:00 Retro Disco

21:00 ünnepi torta

 

A programokon való részvétel kempingezők részére ingyenes.

A szervező: Balatontourist Berény Naturista Kemping és Strand, a NAMASZ pártoló tagja.