Mit okoznak a következő forró napok a Balatonnál?

Az előrejelzések szerint az előttünk álló héten az egész országban forróság várható. Ez mit okoz a Balatonnál? – tette fel a kérdést az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma munkatársának a HírBalaton. A hőmérséklet 36 fok is lehet, a sűrűn beépített részeken az este sem hoz enyhülést, a víz hőmérséklete a 28 fokot is elérheti – derült ki a válaszból.

 

A meteorológus közlése szerint az elkövetkező öt nap klasszikus hőhullámnak ígérkezik amely már hétfőn kezdődik, pénteken tetőzik és szombaton ér véget.

Az afrikai eredetű forró levegő már hétfőn elkezd beáramlani a térségünkbe, és a hét első napján már 33 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ezután minden nap 1-2 fokkal feljebb megy a hőmérséklet, amely a jelenlegi számítások szerint pénteken éri el a legmagasabb értékeket, ekkor akár 36 fok fölé is melegedhet a déli órákban a levegő.

Ennek megfelelően a Balaton vize is melegedni fog, a legmelegebb napon 28 fokos is lehet.

A forróságon nem sokat segít a hét közepén a nappali órákban megélénkülő déli, délkeleti szél. A tűző napsugárzást délutánonként valamelyest csökkenthetik a gomolyfelhők, de legfeljebb elvétve alakulhat ki kisebb zápor, esetleg zivatar.

 

Csak szombatra hozhat enyhülést hidegfront

A jelenlegi számítások szerint péntekről szombatra érkezik az a hidegfront, amely véget vet a hőségnek.

A meleg levegő és a napsütés együttes hatását ebben az időjárási helyzetben elsősorban a sűrűn beépített területek érzik meg, ahol a kő és beton éjszaka sem lesz képes leadni a hőt, míg a kertesebb, ligetesebb parti területeken a Balaton hűtő hatása is jobban érvényesül.

Ugyancsak érdemes figyelni a viharjelzést, mivel van arra esély, hogy szerdán a száraz forró szél felerősödhet. Ilyenkor gyakori a matracok, vizibiciklik  besodródása, sok munkát adva a vizirendészetnek és a vizimentőknek – figyelmeztetett a meteorológus.