Mintegy 100 millió forintból fejlesztettek Karmacson (tvkeszthely.hu)

Kerékpárutat építettek és megvalósult az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Karmacson. A település a Magyar falu és a Területi Operatív Programban pályázott sikerrel összesen mintegy 100 millió forintra. A megújult épületeket és a Karmacsot Hévízzel összekötő kerékpárutat ma délelőtt adták át. Az ünnepségen elhangzott, Karmacs jó példa arra, hogy a magyar falvak fejlesztése több pályázatból valósul meg.

Mintegy 2,1 kilométeren, közel 34 millió forintból építettek kerékpárutat Karmacson a Parrag-kereszttől egészen a település közigazgatási határáig. A Magyar falu program által támogatott beruházással a község régi álma vált valóra. Az újonnan elkészült, megerősített földművel rendelkező főút Hévíz városát fogja összekötni Karmaccsal. A beruházás a kerékpáros szövetség bevonásával valósult meg, ők javasolták a nyomvonalat és a pihenő kialakításában is jelentős szerepet vállaltak. A kerékpárút része a 13-as jelű hálózatnak, amely Fertődöt köti össze Keszthellyel.

A Magyar falvak programja erre is lehetőséget adott, hogy kerékpárútra pályázzanak és a karmacsi önkormányzat pályázott. El is nyerte azt a pénzt, amiből ide a leggazdaságosabb, legköltséghatékonyabb módon meg lehetett építeni megfelelő szélességben kerékpározásra alkalmas utat. Időközben Hévíz is elnyerte már a folytatásra a pénzt, a következő szakaszt majd Hévíz önkormányzata fogja megépíteni a saját területén, és akkor Egregy és Karmacs között megépül ez a kerékpárút

– tájékoztatott Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Karmacs a Területi Operatív Programban is sikeresen pályázott az elmúlt években. Ennek köszönhetően valósult meg a Községháza energetikai korszerűsítése mintegy 27,4 millió forintból. Az épületet teljes körűen szigetelték és megvalósult a födém hőszigetelése is. Emellett a nyílászárókat új, korszerű ablakokra és ajtókra cserélték. Az épület tetejére napelem rendszert telepítettek, ezzel jelentős hőtechnikai fejlesztés valósult meg. A Községháza mellett az önkormányzati konyha épületét is felújították.

Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztését valósítottuk meg párhuzamosan. A konyha épületének energetikai fejlesztésére mintegy 36 millió forintból valósítottuk meg a külső homlokzat hőszigetelését, a nyílászáró cserét, illetve hőszivattyús padlófűtéses rendszert építettünk ki. Tehát egy minden szempontból korszerűbb épületet tudtunk ebből elkészíteni

– emelte ki Kelemen István, Karmacs polgármestere.

Az önkormányzati konyha is napelemes rendszert kapott, 30 panel járul hozzá az energiatakarékos működéshez. A hőszivattyú a kazánt váltja ki, működési elvének köszönhetően jelentős kiadásokat spórolhat meg az önkormányzat. A beruházás nagyon sokat jelent a településnek, hiszen az épületek hőtechnikai állapota nagyon elavult volt. A hármas átadón elhangzott, Karmacs is jó példája annak, hogy a magyar falvak fejlesztése több, egymással összhangban lévő pályázatból valósul meg. Az elkészült épületeket Kiss László hévízi esperes áldotta meg – a Keszthelyi TV híradása szerint.