Minőségi pálinkák versenyeztek Csopakon (veol.hu)

Trendi az erdei és vadgyümölcsökből készült pálinka, de népszerűek a klasszikus párlatok is, mint a kajszi, a szilva és a körte, derült ki a csopaki strandnál megtartott 17. Pannon Pálinka- és Párlatverseny országos eredményhirdetésén, mely a Csopaki Napok nyitórendezvénye volt egyben – írja a veol.hu.

A versenyt a Pannon Pálinka­főzők Egyesülete (PPE) szer­vezte, s a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) adott hozzá szakmai segítséget. Az eseményen különdíjakat adott át a helyi önkormányzat és a Nem­zeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Igazgatósága. A zsűriben a szakterület hazai kiválóságai foglaltak helyet, élén Béli Gézával, a PNT egyik elöljárójával.

Csalló Jenő fő szervező, a PPE elnöke, egy balatonalmádi pálinkafőző társaság alapítója és vezetője elmondta, folyamatosan javul a minőség, ami egyaránt jellemző a kereskedelmi és bérfőzdékre. Előtérbe kerülnek a különlegességek, például az erdei és vadgyümölcsökből készített pálinkák, de a klasszikus párlatok is népszerűek, mint a kajszi, a szilva és a körte. A minőség javulásában közrejátszhatott, hogy 2004 óta csak itthon termett gyümölcsből készülhet pálinka, melyhez nem lehet hozzáadni cukrot, aromát, és egyre kifinomultabbak a berendezések is. Csalló Jenő felidéz­te, 2004-ben szervezték meg először a versenyt, amit akkor szőlőalapú pálinkák körében hirdettek meg, és tavaly a pandémia miatt elmaradt a megmérettetés. Idén 107 minta érkezett, amelyből 68 kereskedelmi főzde pálinkája, 39 pedig bérfőzetők párlata volt. Zömében a PPE tagjaitól és a Dunántúlról érkeztek minták. A párlatok kiváló minőséget képviseltek, ezt jelzi, hogy arany minősítést 29, ezüstöt 24, bronzot pedig 38 kapott.

A versenyen átadtak különdíjakat is, így elismerték a legjobb bérfőző magánszemélyt, a legjobb bérfőzdét és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét. Átadták a Tóth Loon-emlékverseny különdíját és a NAV Veszprém Megyei Igazgatósága, valamint a csopaki önkormányzat különdíját.

Az eredményhirdetés után a Balkan Fanatik adott nagy sikerű koncertet Csopakon.