Minőségdíjat kapott a Tapolcai-tavasbarlang (InfoRégió)

A Tapolcai-tavasbarlang Az Év Turisztikai Attrakciója minőségdíj 3. helyezését nyerte el a Szallas.hu hazai internetes portál cégcsoportja értékelő rendszerének alapján.

A föld rejtett világának feltárása egyidős a balatoni térségi turizmus megindulásával, az első látogatók 100 éve járhattak benne – idézi fel az InfoRégió összefoglalója.

A látványosság azóta része az üdülőtérség vonzerejének, ma egyik kuriózuma a Bakony-Balaton Geoparknak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által 2015-ben végzett megújított bemutatás még sokoldalúbbá tette a barlang csodáinak megismerhetőségét. Ezzel egyedülálló európai természeti örökség fejlesztése valósult meg úgy, hogy a természet értékei komplex védelem mellett korszerű módon mutathatók be.

A város arculatának sajátos része a Kisfaludy Sándor utca 3. szám alatti fogadóépületi bejárat, hangulati elemeivel illeszkedve a környezetbe. Interaktív kiállítás segítségével a látogatók megismerhetik a karsztvidékek lenyűgözően izgalmas, rejtélyes világát 10 különleges teremben. A gyerekek kúszóbarlangban átélhetik, milyen a barlangászok élete. Térhatású fotók és a látványos 3D-s film segítségével értékes információkat lehet megtudni a barlangok kialakulásáról, formáiról, élőlényeiről.  A kiállítóhelytől vezet az út a barlang tavához, ahol csónakázásra is lehetőség van. A belső udvaron játszótér és mászófal várja a gyerekeket.

Az Év Turisztikai Attrakciója címmel eddigi elismerések sora gyarapodott: 2017-ben a barlang Veszprém Megye Értéke minősítést kapta, 2016-ban pályázat útján az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja címet nyerte el, a 2015-ös 21. századi nagy léptékű beruházással az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat tagja lett.