Minigolf: nem csak az eredmény, a hangulat is nagyon fontos (tvkeszthely.hu)

Minigolf versenyt rendeztek Balatongyörökön. Hazánk egyik legkedveltebb viadalára idén is szép számmal érkeztek amatőr és profi indulók. A Papp család pályáján ezúttal is a hangulat volt az elsődleges, az eredménnyel szemben – írja a tvkeszthely.hu.

18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa. A balatongyöröki minigolf versenyre idén még Ausztriából is neveztek, de több egykori bajnok is ütőt ragadott.  Pálinkás Csaba magyar válogatott minigolfozó, világbajnoki negyedik hely a legjobb eredménye. Családi nyaralását kötötte össze a versennyel. Úgy véli, egyedülálló ez a program:

„Én nagyon szeretek ide járni, mindig nagyon jó a hangulat. Én azt mondom, hogy ez egy kuriózum, egy nosztalgikus pálya, 26. verseny, a Papp család minden évben megrendezi. Ilyen nincs még egy az országban. Itt nem csak az eredmény, hanem a hangulat is nagyon fontos.”

A férfi, női és ifjúsági kategóriák mellett egyéni, páros és bulihangulatú éjszakai csapatversenyt is hirdettek. Olyan család is eljött Balatongyörökre, ahol már a harmadik generáció űzi ezt a sportot.

Sörös Miklós, a Magyar Minigolf Szövetség egykori elnöke: „A kisebbik lányom, hozzám hasonlóan nagyon szenvedélyesen játssza a minigolfot, többszörös női bajnok volt. Most pedig már az unokákat hoztuk ide, két unokám van és játszanak most is a versenyen.”

A golffal szemben itt nem az ütőket, hanem a labdákat váltják. A versenyzők pályánként különböző tapadású, pattanású labdákat használnak. Volt olyan versenyszám, ahol az amatőrökhöz hasonlóan a profik is csak egy fajta labdát használhattak, így egyenlítették ki az esélyeket.

„Voltak időszakok, amikor ez egy igen komoly versenynek számított, amikor még Magyarországon nagyobb minigolfos társadalom volt. Azért az utóbbi években ez már sokkal családiasabb hangulatú. Van egy állandó mag úgymond, akik ide járnak hozzánk, de minden évben vannak új amatőr versenyzőink is” – mondta a televíziónak Papp Máté szervező.

A minigolf a XX. század első évtizedeiben alakult ki a golfból. Ez az ág a széles közönség körében is elterjedhetett.  Európában az 1920-as évektől nyert teret. A pályák és versenyek száma hazánkban fogyatkozik, pedig ezt a sportot mindenki játszhatja kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül.