Mini bölcsőde: óriási lehetőség a dolgozni akaró anyáknak (sonline.hu)

Van igény Somogy megyében is mini bölcsődék kialakítására, Balatonszárszón már folyamatban van egy kialakítása. A törekvést egy 1,1 milliárd keretösszegű pályázati forrás is segíti, a pályázatok benyújtásának határideje szeptember 28-29.

 

A mini bölcsőde január 1-től egy új ellátási forma. A távirati iroda közlése szerint mini bölcsőde az, ahol legfeljebb 7-8 gyermeket fogadnak, s a jogszabály szerint egy kisgyermeknevelőt és egy dajkát kell csak alkalmazni.

– Egy éve felmértük az igényeket, s egyértelműen látszik, hogy szükséges egy mini bölcsőde létrehozása a településen – mondta lapunknak Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere. – Ennek egyrészt egy örvendetes tendencia áll a hátterében, hiszen az utóbbi időben több fiatal pár telepedett le, s vállalt gyermeket a településen. Viszont az édesanyák közül többen munkát vállalnának, ezért is szükséges, hogy legyen bölcsőde a községben. A polgármester hozzátette: a mini bölcsőde egy épületben lesz az óvodával. Már zajlik az épület átépítése – az engedélyeztetésnél tartanak jelenleg. Ugyanakkor pályázni szeretnének az intézmény kialakítását segítő forrásra.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab  polgármestere elmondta: a mini bölcsődék kialakítása egy lehetőség a településeknek, s van is létjogosultságuk. Nem új intézményeket kell építeni, hanem kevesebb minimumfeltétellel lehet mini bölcsődét nyitni, akár már egy meglévő intézmény átalakításával. Egy óvodán belül akár egy feleslegessé vált óvodai csoportszobát is átalakíthatnak az előírásoknak megfelelően erre a célra a kistelepüléseken. A TÖOSZ elnöke szerint elsősorban a nagyobb városok, s a megyei jogú városok vonzáskörzetében segítheti majd a mini bölcsőde a gyermekvállalás mellett dolgozni akaró édesanyákat, s ennek révén a helyi foglalkoztatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a pénteken elindult pályázat benyújtásának határideje szeptember 28-29.

 

Ott pályázhatnak, ahol jelenleg nincs bölcsőde

Az 1,1 milliárd forint keretösszegű kormányzati forrásból megvalósuló pályázatra olyan önkormányzatok jelentkezhetnek, ahol pillanatnyilag nincs bölcsődei ellátás, a lakosságszám tízezer alatt van, s az egy lakosra jutó adóerőképesség 20 ezer forint alatti – közölte az MTI Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Maximum tízmillió forintot lehet elnyerni a pályázaton, melyből mindössze öt százalék önerőt írnak elő a pályázóknak.