Minden(ki)zöldell – Balatonudvariban ünnepelnek jubileumot a Fradisok

A Ferencváros csapata 1995-ben, éppen 25 évvel ezelőtt szép fejezetet írt a magyar labdarúgás aranykönyvébe. A Bajnokok Ligája főtábláján aratott első és máig egyetlen magyar győzelem, a Grasshoppers elleni idegenbeli 3-0-s diadal, Hajdu Attila 11-es védése, Lisztes Krisztián és Vincze Ottó góljai, a Real Madrid elleni 1-1, az akkori címvédő Ajax elleni mérkőzések, mind-mind feledhetetlenek. Hiába telt el negyed évszázad, a játékosok máig hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Hajdu Attila például azóta a kapuskesztyűt metszőollóra cserélte, már nem a védő-, hanem a szőlősorokat igazgatja, és balatoni barátaival úgy gondolta, a maga módján, borral, gasztrotúrával és persze néhány régi csapattárssal, így például Hrutka Jánossal, Telek Andrással és Vincze Ottóval ünnepli a jubileumi évfordulót, a szépséges Balaton-felvidéken.

(Fotó: Udvari Gasztrotúrák – a képen Hajdú Attila)

„1995 egy nagyon jó év volt. Megnyertük a bajnokságot, a Magyar Kupát, és a szüret kezdetére szállítottuk is a holland, spanyol és svájci turistákat, szurkolókat kóstolásra. A borászatok sem panaszkodhattak, hiszen negyed évszázaddal ezelőtt kivételes termés kerülhetett a hordókba, mely hosszú életű borokat eredményezett. Az eltelt évtizedekben a sikerek elérői tapasztaltabbak, nyitottabbak lettek a külvilágra, a bor nemesebb lett, jól bírta ezt a 25 évet. A siker, egy nagy álom megvalósítása, cél elérése „terroir” független, nem számít, hogy labdarúgóként, borászként, netán képzőművészként éri el az ember, mindenképpen elismerésre és tiszteletre méltó.”

– mondta Hrutka János, a legendás csapat hátvédje.

„Minden(ki)zöldell gasztrotúránkra azokat a Fradit és a legendás csapatot szerető vendégeket várjuk, akik érdeklődnek a minőségi borok világa és a gasztronómia iránt, akik szívesen sétálnak velünk a pincék, a többszáz éves házak, a mandulafák és szőlőtőkék között a balatoni panorámában, akik kíváncsiak régi sztorikra, és akik szerint a sport és a gasztronómia kultúrája igenis összetartozhat, de legalábbis kiegészíti egymást. Egy nap alatt bejárjuk Balatonudvarit és Fövenyest, a szőlőhegyet, a falut és a vízpartot.”

– foglalta össze a programot a Ferencváros volt kapusa, a gasztrotúra egyik házigazdája, Hajdu Attila.

 

A rendezvény szabadtéren lesz, és a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával, maximum 70 fő részvételével kerül megrendezésre. Előzetes regisztráció szükséges az udvarigasztroturak@gmail.com címen.

2020 október 10., a túra részletes programja:

  •   Skrabski Vinotéka

Cím: 8242 Balatonudvari, Balaton utca 1.
A vinotéka mellett vannak parkolóhelyek is, illetve a vinotékától 200 méterre, a vasútállomás mellett is lehet parkolni.
Regisztráció: 9.00-9.45
Indulás: 10 órakor.

A Skrabski Vinotékában: egy bor kóstolója (tételenként 0,7 dl) és péksütemény reggelire.

Túravezetők bemutatása:
Hajdu Attila, Hrutka János, Vincze Ottó, Telek András, valamint Matuz Krisztián (Spíler Tv) Moncz Attila (Sport Tv) és Deák Zsigmond (Nemzeti Sport) sportújságírók.

Kb. 60 perces kényelmes séta a Fürjes Udvarházhoz, a szívalakú sírkövek mellett.

  • Fürjes Udvarház

– 3 tételes borkóstoló (tételenként 0,7 dl)
– borkorcsolya
– sajtkóstoló Szabó Bálint sajtkészítővel
– pincelátogatás Hajdú Attilával,
– Minden(ki)zöldell talkshow 1. rész, a legendás futballistákkal.

Kb. 40-50 perces séta a balatonudvari szőlőhegyen át a Skrabski Pincéhez.

  • Skrabski Pince

– 3 tételes borkóstoló (tételenként 0,7 dl)
– borkorcsolya
– pincelátogatás Sümegi Gábor borásszal
– Minden(ki)zöldell talkshow 2. rész a legendás futballistákkal.

kb. 30 perces séta (lefelé) a fövenyesi strandra.

  • Kalóz Strandbisztró

– Kalóz piknikválogatás (főétel mennyiségű étel; 16-20 dkg hús, hal és/vagy sajt és köretek)
– 1-1 Skrabski és Fürjes bor kóstolója (tételenként 0,7 dl).
– Minden(ki)zöldell talkshow, befejező rész a legendás futballistákkal. Búcsúzkodás, fotózkodás.