Minden keszthelyi iskolás megtanulhat úszni (TV Keszthely)

Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában. A VÜZ Kft. és a tankerület szervezésében zajló program célja, hogy minden keszthelyi gyerek tanuljon meg úszni. A tanuszoda éves működési költsége meghaladja az 55 millió forintot. Az önkormányzat álláspontja, hogy az egészségmegőrzéshez ez egy kiváló befektetés.

Testnevelésóra keretében járnak a Csik Ferenc Tanuszodában a keszthelyi iskolások. Az úszásoktatást az uszodát üzemeltető VÜZ Kft. és a tankerület szervezi. Harmadiktól hatodik évfolyamig járnak órarend szerint a diákok.  A tankerület a szervezés mellett abban is nagy segítséget nyújt, hogy az idei évtől egy szakképzett oktatót biztosítanak. A pedagógusok is komoly partnerek a gyerekek mozgatásában, öltöztetésében és felkészítésében is.

„Hatékonyan és nagyon sokat tudnak úszni, nagyon sokat tudnak tanulni és ők ezt érzik, borzasztó hálásak ezért, eszméletlenül ügyesek. Tényleg azt mondom, hogy az egész rendszer előtt le a kalappal. Kijelenthetem, hogy ha ez így megy tovább, minden keszthelyi gyermek meg fog tanulni úszni általános iskolai időszakában” 

– nyilatkozta a TV Keszthelynek Illés Zoltán, a VÜZ úszásoktatója.

A szervezők figyelnek az életkori sajátosságokra is, egy időben, azonos életkorú gyerekek vannak az uszodában.  Az iskolarendszerű oktatás keretében akár napi 180 tanuló is megfordul az uszodában, van olyan hét, hogy több mint 800 gyerek részesül úszásoktatásban, többségük a KLIK fenntartásában működő intézményből érkezik. Minimum tíz alkalmat tudnak biztosítani minden tankerülethez tartozó iskolás gyermeknek.

Akik több úszásra vágynak, azoknak a VÜZ délután is szervez oktatást, a sportolásra pedig az itt működő egyesületek révén is lehetőség van. Az önkormányzat büszke a sikeres sportolókra: két kitűnő egyesület, a KVDSE triatlonistái és a Kiscápák SE úszói is itt tréningeznek.   A tanuszoda éves üzemeltetési költsége meghaladja az 55 millió forintot. A forrás többségét a város biztosítja, ezt egészítik ki a jegybevételek és az egyesületek sávhasználati hozzájárulása.

A Csik Ferenc Tanuszoda 2010-ben épült. A létesítmény elsődleges célja, hogy a gyerekek megtanuljanak úszni és meglegyen a vízbiztonságuk. A szabad idősávokban a lakosság és a sportegyesületek is használhatják az uszodát.