Minden igényt kiszolgáló, nem túlépített Balaton part-koncepciót terveztek (Építészfórum)

Az MMA januárban zárult ötletpályázatának középpontjában Keszthely és a Balaton kapcsolata állt. A kiiíró olyan építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételeket várt egy vízparti szolgáltatásokat nyújtó, multifunkcionális együttes létesítésére vonatkozóan, amelyek innovatív módon szemlélik a terület adottságait. Kiss Flóra, Márki Gabriella, Miskolczi Lilla és Szűcs Imre Ferenc tervükben három részre osztották a területet és egy minden igényt kiszolgáló, de nem túlépített központot terveztek. A koncepció a zsűri értékelése alapján díjazásban részesült.

A tervezők célja egy olyan part megálmodása volt, mely keretet ad a természetközeli fürdőéletnek és intenzív kulturális programoknak. A meglévő természeti adottságokat tiszteletben tartva, azokat bővítve képzeltek el egy minden igényt kiszolgáló, ám nem túlépített vízi városközpontot. A területen lévő épített értékek korszerűsítésével a pezsgő diákélet és kultúra visszahozását remélik – olvasható az Építészfórumon megjelent tanulmányban.

Közlekedés, megérkezés

A gyalogos megközelíthetőséget a Helikon park felől és a vasútállomásról a Csík Ferenc sétányon keresztül érkezőkre tervezték. Biztonságos, széles járdákon közelíthetik meg a parti funkciókat. A kulturális csomópont csak gyalogosok által használható tér. A terület fő autós megközelítését a déli oldalra tervezték. A 230 állásos parkoló kiszolgálja a strand és a wellness igényeit. A kerékpárosok számára a sportpályák közvetlen közelében pihenési, regenerálódási lehetőséget biztosítanának.

Három részre osztották a területet, a Balaton és a Hullám szálló melletti területtel a Zsibongóra, az  intenzívebben használt sportpályával kiegészült Strandi területre és a Wellness fürdő nyugodt strandélményei számára fenntartott harmadik területre. A területre érkezők két irányból jöhetnek. Északi Strand bejáratához főleg a városból, gyalogosan érkezők: az ő fogadtatásukra a meglévő bazársor hátrahúzásával városi teret hoznak létre, melynek végében található az egyik főbejárat. A déli oldalról, főleg autós közlekedéssel érkezőket a parkolóból fás sétány vezeti a másik főbejárathoz, illetve a télen is vonzó Wellness központhoz.

Zsibongó csomópont

A helyiek által “Pavcsi”-nak becézett bazársor jelenleg is a fiatalok kedvelt találkozópontja Keszthelyen. A terület két vonzó, de kihasználatlan épülete a Hullám és a Balaton szálló. A tervezők szerint az ifjúságot célzó programok és új szolgáltatások (ifjúsági szálló, művész szálló) erősítenék és színesítenék a már működő légkört. A Balaton szálló kulturális inkubátorházként, fiatal művészek műtermeivel újulna meg. A házban folyó művészeti munka kiszivárogva megtölti friss kulturális tartalommal a körülötte lévő tereket is. Ezt segíti a Balaton szálló mögött felépülő kis rendezvény és kiállítótér is. A Hullám szálló eredeti funkcióját az évente ide járó Helikoni Ünnepségeken is részt vevő fiatalok elszállásolásával képzelik el. Az üdülőváros elsőként épült parti épületei rossz idő esetén is “befogadják” és biztosítják a szabadtéri szórakozási lehetőségeket.

Strand

A Strand jelenlegi kulturális attrakciója az újjáépített fürdőház, mely a monarchia kori fürdővilágot idézi meg. A vízhez és a parthoz való viszonyulás ilyen érzékeny formája kortalan értéket képvisel, melynek szellemében visszaépítenék a korábbi, víz felőli kiegészítését. Napozó terasszal, további öltözőkkel és új szolgáltatásokkal bővítenék a sziget kínálatát.

Az intenzív fürdőélmény jegyében az északi partszakaszon gyerek strandot terveztek. Az ehhez kapcsolódó öltözőket, szertárakat a bejárati épület bővítményeként alakították ki. A homokos öbölben fürdőző gyerekeket egy nagyobb stég választja el a strand további részétől.

A futballpályát áthelyezve, helyére a strandhoz szorosabban kapcsolódó és változatosabb sportolási lehetőségeket biztosítottak: strandröplabda pálya, lugas Ay Fly foglalkozások, strand foci, strand kézi és street gym pálya. Az új köntösben és tágas fás térrel kibővült Pavcsiban új vendéglátó egységek jelennek meg, melyek a strand területén és a kifelé is kiszolgálnak. A sportpályákat az út melletti pavilonsor mint átjárható szolgáltató filter köti össze a strand part menti részével. A strand közepén helyezkedik el a nélkülözhetetlen vízibicikli, sup kölcsönző és a közkedvelt csúszda.

Wellness

A wellness funkció épületeit a terület déli részén helyezték le a strand nyugodtabb szegletében. Két tömegbe szerkesztették az épületet a fürdő és fitneszterem funkciók mentén elválasztva a csendes és az aktív pihenést. A két épület között kialakuló tér az árnyas fák alatt kellemes kávézó terasz, intenzív kapcsolatot biztosít az épületek és a strand között. Ez a megérkezés helye, mely rögtön a part felé irányítja a figyelmet. Az épületek üvegfelületei a tóra néznek. A szauna világ befelé forduló udvara medencéivel télen is biztosítja a bensőséges, komfortos hangulatot a pihenőkben.

Fürdőkert

A nádas visszatelepítésével a parthoz stégen kapcsolódó fürdőházon át lehet megközelíteni a Balatont. A fürdőházon két szaunát alakítottak ki, hogy a tó látványában télen is lehessen fürdőzni. A szolgáltatásokkal zsúfolt wellness épülete a partot szabadon hagyva az út mellett helyezkedik el, kilátásával kapcsolódik a Balatonhoz. A partra apró látványokban megfogalmazott fürdőkerteken keresztül lehet eljutni.