HELYESBÍTÉS: minden eddiginél több gyerek lehet a napközis Erzsébet-táborokban (MTI)

Minden eddiginél több, százezer gyermek vehet részt idén a napközis Erzsébet-táborokban. A napközis táborokat júliusban és augusztusban tartják, június 26-ig pedig az iskoláknak kell biztosítaniuk a gyermekek felügyeletét. A táborokban figyelemmel lesznek az aktuális járványügyi helyzetre, és gondoskodnak róla, hogy a körülmények a lehető legbiztonságosabbak legyenek. 

A szinte ingyenes, napi 100 forintba kerülő táborokban nemcsak a gyermekek felügyeletét biztosítják, hanem – például sporttevékenységekkel, kulturális programokkal, kézműves foglalkozásokkal – a tartalmas kikapcsolódást, és napi négy étkezést is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin  kitér arra is, hogy az ottalvós táborokat felújítják, így jövőre mintegy duplájára nő a férőhelyek száma.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke arról beszélt: idén nyolc turnusban kétszer annyi gyerek vehet részt a napközis táborokban, mint tavaly. A felhívások a héten jelennek meg, jelentkezni az iskolákon keresztül június 16-ig lehet, egy csoportban húsz gyermek lesz, túljelentkezés esetén rászorultság alapján választják ki a résztvevőket. Az elnök szerint azonban a százezres létszám lehetővé teszi, hogy minden olyan gyermeknek legyen hely, aki szeretne részt venni a táborban.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a hirbalaton.hu-nak küldött háttéranyagában közölte: a Napközi Erzsébet-táborok megvalósításában az Erzsébet Alapítvány koordináló szerepet tölt be. A kormányzati támogatásnak köszönhetően a keretrendszert biztosítja az Alapítvány, ami azt jelenti, hogy a gyermekek napi programjai és a négyszeri étkezés is a táboroztatási programban valósul meg.

Közölték továbbá, hogy a napközi Erzsébet-táborok szervezésére és lebonyolítására pályázatok jelennek meg. 2020-ban júliusban és augusztusban lehet ezeket a napköziket megvalósítani. Jelentkezni a www.erzsebettaborok.hu oldalon át is elérhető E-tábor Plusz online felületen, előzetes regisztrációval tudnak az iskolák, családsegítő szolgálatok és központok, valamint kötelező közművelődési feladatokat ellátó intézmények (a pandémiára tekintettel) maximum 20 fős gyermekcsoportok jelentkeztetésével. A jelentkezés idén a fennálló helyzethez igazodva egyszerűsített módon valósul meg, ami azt jelenti, hogy az adminisztráció terén könnyítés várható az intézmények számára.

A Napközi Erzsébet-táborok a lakóhelyen vagy annak közelében, a gyermekeket jelentkeztető intézmények táborhelyszínén (például iskolában), a pedagógusok, iskolai munkatársak és családsegítő szakemberek szervezésében valósulnak meg. A gyermekek társaikkal (barátokkal, osztálytársakkal) együtt táborozhatnak.

A Napközi Erzsébet-táborok programjai a helyi adottságokra és a táborozó gyermekek igényeire szabhatóak, így a vakációs, élménydús beltéri és szabadtéri programok mellett helyet kaphatnak a felzárkózást segítő, hátránykompenzáló foglalkozások is. A Napközi Erzsébet-táborok szerves részét képezik továbbá a külső kirándulások, melyek lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy a gyermekek megismerkedjenek a lakóhelyükhöz közeli kulturális értékekkel, ellátogathassanak történelmi emlékhelyekre vagy megismerhessék környezetük természeti kincseit. Ezeket a helyszíneket fokozott körültekintéssel, közeli úticél meghatározásával és biztonságra fókuszáló megközelítéssel (például kerékpárosan, gyalogosan) tanácsos biztosítani 2020-ban. A programok 2020-ban virológiai edukációval is kiegészülhetnek – teszik hozzá.

Kiemelték: a szabadtéri és a beltéri programok a mindenkor érvényes és aktuális egészségügyi és vírusbiztonsági előírások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett szabályok, ajánlások betartásával valósulhatnak meg.