Mikrotérségi fórumok Veszprém megyében (veol.hu)

“Reményeim szerint április végére állhat össze egy egységes, főként a parttól távolabb lévő, a Balaton-felvidéki települések értékeire és érdekeire nagy hangsúlyt fektető koncepció” – mondta Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) Veszprém megyei területi felelőse a vidékfejlesztési mikrotérségi fórumsorozat egyik, Nivegy-völgyi állomásán.

Fábry Szabolcs, aki Nagyvázsony polgármestere is egyben, elmondta, hogy az eseménysorozatnak hármas célja van. Egyfelől a Balaton-felvidék polgármestereivel, vállalkozóival megismertetni a Miniszterelnökség vidékfejlesztési pályázatait; hogy segítsék kialakítani azt az önkéntes desztinációt, amelyben egymás szolgáltatásait, termékeit még hatékonyabban tudják képviselni, értékesíteni.

Szólt arról is, hogy miért ne lehetne a Nivegy-völgy pincéinek vagy a zánkai gyógynövény-centrumnak a kínálatát a Kinizsi-várban is eladni, és természetesen fordítva. A turisták részéről igény, hogy a Balaton-felvidék néhány súlyponti szolgáltatójánál több napra tudjanak programokat, szállást vásárolni – később, akár telefonos applikációval, már az M7-esen is. E két feladat mentén adja magát a harmadik cél, miszerint fontos, hogy a Balaton-felvidék számára elkészüljön egy térségi fejlesztési és turisztikai terv.

– Méltán mondhatjuk, hogy Európában a legszebbek egyike a tájegységünk, így éppen ideje, hogy közösen összeállítsuk ezt a térségi komplex fejlesztési programot. Az elkészült koncepciót nyilván egyeztetjük a Leader-szervezetekkel, a megyei döntéshozókkal, a Balatoni Szövetséggel és más, a turizmusban, a Balaton fejlődésében érdekelt intézményekkel, közösségekkel. Ezt követően kerülhet az összeállítás a Széchenyi Programirodán keresztül a Miniszterelnökségre, illetve minisztériumokba. Az egyeztetések a Káli-medencében, majd Lesence, Tapolca és Sümeg térségében folytatódnak márciusban. Reményeim szerint április végére összeállhat egy egységes, főként a parttól távolabb lévő, a Balaton-felvidéki települések értékeire és érdekeire nagy hangsúlyt fektető koncepció – fogalmazott az MNVH megyei területi felelőse.

(12:31)