Migránsoknak nyújtott segítséget a Siófoknál lebukott embercsempész

A Siófoki Járásbíróság ítéletet hozott a 2017. szeptember 22. napján az M7-es autópálya 95 km szelvénynél ellenőrzés alá volt román állampolgárral szemben, aki vagyoni haszonszerzés végett több migráns személynek az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével segítséget nyújtott – a Kaposvári Törvényszék tájékoztatása szerint.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban beszámolt, pénzügyőrök buktatták le az M7-es autópálya siófoki szakaszán azt a román állampolgárt, aki tíz illegális migránst akart külföldre csempészni kisbusszal.  A kiérkező rendőrök megállapították, hogy a járművet vezető 35 éves C.C.F. összesen tíz, magát afgán, illetve sri-lankai állampolgárnak valló személyt akart jogellenesen külföldre juttatni.

A migránsok nem rendelkeztek a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal, továbbá sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni hitelt érdemlően.

A rendőrök a járművet lefoglalták, sofőrjét és utasait előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra. A román állampolgárt embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, amelynek során beismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Az illegális bevándorlókat – érvényt szerezve a visszafogadási egyezménynek – visszaszállították a magyar-román határszakaszra – a rendőrség korábbi közlése szerint.

A Siófoki Járásbíróság az eljárás során mindvégig előzetes letartóztatásban lévő vádlottat embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek és vele szemben 4 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki, valamint 5 év időtartamra a Magyarország területéről kiutasította.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védője fellebbezést jelentettek be, az ügyész az ítéletet tudomásul vette.

A bíróság rendelkezése szerint a vádlott előzetes letartóztatásban várja az ügy jogerős befejezését.